(VIDEO) Aleksić: Vlast je odlučila da na beogradske izbore ide bez opozicije - pod ovakvim uslovima nema izbora 1foto: R.Z./ATAImages

Miroslav Aleksić, poslanik koalicije SPN, saopštio je da je vlast odlučila da na beogradske izbore ide bez opozicije, danas nakon što je posle sat i po završen kolegijum Narodne skupštine, gde su poslanici vlasti i opozicije pregovarali o izbornim uslovima na osnovu preporuka misije OEBS/ODIHR sa izbora 17. decembra.

Prema rečima Miroslava Aleksića, Ana Brnabić će beogradske izbore rapsisati tokom današnjeg dana za 2. jun.

Aleksić je istakao da je ključni zahtev dve opozicione koalicije SPN i NADA bio spajanje beogradskih sa lokalnim izborima u preko 80 lokalnih samouprava koji nisu održani 17. decembra.

Po njegovim rečima, taj ključni zahtev nije ispunjen kako bi vlast mogla da nastavi sa izbornim manipulacijama, i kako bi se ponovilo preseljenje birača za račun vlasti, kao što je i bilo 17. decembra.

Govoreći o preporukama OEBS/ODIHR, Aleksić je dodao da vlast ništa nije učinila da ispuni te preproruke i popravi izborne uslove.

Oni do sada ništa nisu uradili, dostavili su nam prazan izveštaj, gde je predivđeno da se novi REM izabere u novembru mesecu, dodao je Aleksić.

Sve te stvari su nešto na čemu mi insistiramo, i mi želimo da izađemo na izbore, naš jedini politički zahtev je spajanje izbora, sve ostali zahtevi su vezani za ODIHR, objasnio je Aleksić.

Vlast je izabrala da na izbore ide bez opozicije, ili ćemo ići na izbore ili ih nećemo imati, poručio je.

Ili izbore imamo ili nemamo, postoji još malo vremena, 18. april je rok do kada može da se izmeni Zakon o lokalnim izborima da se produži rok za kampanju sa 120 dana na 150 dana, mi ne možemo nadalje ni o drugim preporukama da razgovaramo, predsednica parlamamenta je očigledno odlučila da na te izbore ide bez opozicije, zaključio je Aleksić.

„Ono što je gospođa Brnabić pokušala da imputira ili da nam stavi u usta je da smo mi, kako je objasnila, da je ona razumela, došli sa jasnom namerom, da ćemo bojkotovati izbore ili da tražimo da se svi pomere za jesen što je nemoguće. Odmah smo rekli da to nije tačno. Danas raspisujete beogradske izbore u zakonskom roku i nemamo ništa protiv da svi ostali izbori budu takođe 2. juna. Dakle mi želimo na izbore, ali je ključni uslov da oni budu u istom danu“ izjavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Tepić je rekla da ukoliko se to dogodi i na to pristanu, oni nemaju drugi način nego da izađu već u 10 sati pred novinare i kažu – Da, dogovor je postignut, izlazimo na izbore biće svi u istom danu.

„Dakle, nema govora o tome da smo unapred došli sa namerom da se dogovor ne postigne ili da se izrugujemo zakonu. A to nam inače govori neko ko se postavio kao apostol demokratije i poštovalac Ustava i zakona, koji su upravo izvršili pravno nasilje izazivajući lokalne izbore i pokrajinske izbore u decembru“ navela je Tepić.

„Mi se borimo da potvrdimo pobedu na beogradskim izborima koja je bila 17. decembra, ali i da se u ostalim opštinama i gradovima takođe gde je pobeda moguća, a jeste, da se ona sprovede. Oni su ti koji su odlučili da izbori koje će rukom raspisati Ana Brnabić danas ne budu izbori na ovaj način i da na njih izađu bez opozicije“ zaključila je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari