Brnabić reagovala na izjavu Šeholija za Danas - "Evo još jedne ratnohuškačke izjave" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na svom Tviteru na izjavu direktora Insitituta za afrimaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija, napisavši da Šeholi zvaničnicima Srbije preti verbalnim deliktom.

– O položaju Srba na KiM najbolje govore izjave Fatmira Šeholija, direktora nečega što se ironično zove „Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa“ da će „zvaničnici Beograda odgovarati za ratnohuškačke izjave“ i preti nam međunarodnim akterima koji „pomno prate“ naše izjave. Kada vam uskrate pravo glasa, kao što je Priština to uskratila Srbima ove godine, sledi ukidanje prava na mišljenje i slobodan govor. Zamislite koliko se Srbi na KiM osećaju slobodno da žive, misle i govore, kada se verbalnim deliktom preti najvišim zvaničnicima Republike Srbija, napisala je Brnabić.

Ona je dodala i da „Šeholi kaže sledeće: ZSO tek kad Srbija prizna Kosovo*, a svi oni koji se zalažu za formiranje ZSO će odgovarati“, objašnjavajući da to znači da pozivanje na poštovanje međunarodnih sporazuma je poziv na rat, a pozivanje na nepoštovanje ovih sporazuma je afirmacija međuetničkih odnosa.

– Samo kao podsetnik, ovo je čovek koji ni jednom rečju nije osudio teror nad Dragicom Gašić, jedinom povratnicom u Đakovicu, već je rekao da ona, iako nije kriva, svaki dan treba da se izvinjava. Toliko o afirmaciji međuetničkih odnosa, navela je premijerka.

Brnabić je ovu priliku iskoristila i da kaže koju o medijima.

– Konačno, ovo zaista dovoljno govori o ovdašnjim medijima koji ovakve ljude pozivaju za komentare i mišljenje i tretiraju kao relevantne i kredibilne sagovornike. Za kraj, evo još jedne „ratnohuškačke“ izjave od mene: „KADA ĆE ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA BITI FORMIRANA?“, zaključila je premijerka Srbije.

Šta je Šeholi zapravo rekao?

Premijerka Srbije napisala je da je Šeholi izjavio da će srpski zvaničnici odgovarati za zalaganje za ZSO, rekavši da je direktor pomenutog Instituta naveo da je zalaganje za formiranje ZSO ratnohuškačka izjava.

– Izjava Petra Petkovica još jednom pokazuje da zvanični Beograd, kao što je to radio niz godina unazad, prvenstveno želi da uplaši Srbe na Kosovu. I nažalost u tome uspeva jer su izjave Vučića, Brnabić, Vulina i Petkovića u najmanju ruku unele strah kod Srba na Kosovu. U sedište Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa stižu nam neprekidne poruke Srba sa svih krajeva Kosova, ali i Srba iz Srbije koji nas dnevno pitaju da li počinje rat na Kosovu, kazao je Šeholi, povodom obraćanja Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije, u kojem je ponovio Vučićeve navode o planu Vlade Kosovo za novu „Oluju“ i proterivanje Srba sa Severa.

On je dodao da u ime Instituta koji vodi, „ali i kao čovek koji se već 30 godina bavi albansko – srpskim odnosima“, poziva Srbe na Kosovu da ne veruju u izmišljotine i manipulacije koje čine pojedini, sada već bivši ministri u Vladi Srbije, pa i sam predsednik Srbije. Poručio je i da svaka izjava zvaničnika iz Beograda o ratovima se pomno prati od strane svih međunarodnih aktera i da će jednog dana neko odgovarati za te, kako ih ocenjuje, ratnohuškačke izjave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari