Brnabić: Srbija jedna od sedam evropskih zemalja u programu kompjuterske obrade podataka za CERN 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će današnjim potpisivanjem sporazuma sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) u Državnom data centru u Kragujevcu, Srbija postati jedna od sedam zemalja u Evropi koje su u programu kompjuterske obrade podatak za CERN.

Brnabić je posle sastanka sa delegacijom CERN u Beogradu ocenila da je potpisivanje tog sporazuma sa CERN „jako važno za referencu Srbije u nauci i istraživanju“.

„Srbija danas postaje jedna od sedam zemalja u Evropi i jedna od deset u svetu koje su u programu kompjuterske obrade podataka za CERN. To je izuzetno kompleksno i jako važnu za našu nauku. Biti rame uz rame sa Nemačkom, Francuskom, Italijom, Holandijom, Španijom, Velikom Britanijom a van Evrope sa SAD, Korejom i Kanadom govori koliko se Srbija promenila prethodnih godina“, rekla je premijerka za Prvu televiziju.

Memorandum o saradnji sa CERN biće potpisan u 12 časova u Državnom data centru u Kragujevcu a u ime Srbije sporazum će potpisati ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

„Ja ne mogu da prisustvujem jer imamo sumanuti zakon da mi koji smo na izbornoj listi, bez obzira na sve što smo uradili prethodnih godina, ne možemo da učestvujemo na takvim stvarima jer bi se to podvelo pod funkcionersku kampanju“, navela je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari