ANA BRNABIĆfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Briselu, da je argument Beograda u razgovorima o uvođenju sankcija Rusiji bio da se Srbija u vrednosnom smislu uskladila s EU u osudi ruske agresije na Ukrajinu, ali da ima svoje razloge zbog kojih ne može da uvodi sankcije Moskvi, javio je RTS.

Ona je kazala da u takvoj situaciji, teško da može da dođe do formalnog napretka u otvaranja pregovaračkih poglavlja ili klastera ali da, u toj situaciji, Srbiji ostaje da radi svoj posao na sprovođenju reformi.

„Da li će sve ostalo što možemo da uradimo biti dovoljno da otvorimo klastere, nadam se da hoće, makar klaster 3 (konkurentnost i inkuzivni rast), jer kada smo bili spremni za otvaranje klastera 3 rat u Ukrajini još nije ni počeo“, rekla je ona.

Ona je rekla novinarima da je pričala danas o tome s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

„Mi možemo dalje da implementiramo reforme i to svakako u oblasti vladavine prava i implementacija medijske strategije gde svakako kasnimo“, kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla da su završeni nacrti dva važna zakona koji treba da idu na javnu raspravu.

„Naravno ono što morama da zavrsimo je… razdvajanje u gasnom sektoru“, kazala je ona.

Brnabić je rekla da sagovornici u Briselu imaju razumevanja za nastojanje Beograda da očuva stabulnost i mir na Kosovu, „uprkos svakodnevnim pravokacijama“.

Premijerka je danas u Briselu razgovarala i s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom.

Fon der Lajen je rekla da je neophodna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, dok je Mišel naveo da je u razgovoru s Brnabić jasno poručio da su potrebni hitna deeskalacija situacije na severu Kosova i nastavak dijaloga sa Prištinom pod okrljem EU.

Premijerka Srbije je novinarima kasnije rekla da će se nastaviti razgovori o tome kako doći do deesklacije na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari