Brnabić: Održavanje Međuvladine konferencije sa EU je ozbiljan signal za Srbiju 1Foto: (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Luksemburgu, uoči Međuvladine konferencije sa EU, da je njeno održavanje ozbiljan i pozitivan signal za Beograd i za evropski put zemlje.

„Imam veliko zadovoljstvo da predstavim sve ono što je Vlada Srbije učinila u prethodnih nekoliko meseci, pre svega iz oblasti vladavine prava, ali i sve ono što je trebalo da uradimo kako bismo bili spremni za otvaranje najmanje dva klastera, jedan iz oblasti ekonomije i poreza i drugi iz oblasti energetike i zelene tranzicije“, rekla je Brnabić srpskim medijima.

Brnabić, koja će predvoditi delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji sa EU, kazala je da je Beograd „sve uradio“ i da „garantuje da nijedna zemlja nije uradila više od Srbije u oblasti vladavine prava u poslednjih nekoliko meseci“.

„Nadam se otvorenom i iskrenom razgovoru sa članicama EU, predstavnicima Evropske komisije i visokim predstavnikom (za spoljnu politiku) Žozepom Borelom. Pokušaćemo da definišemo šta još treba da učinimo kako bismo videli pozitivniji signal od članica EU za otvaranje najmanje dva klastera do kraja godine“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da ne treba očekivati da će EU „praviti ogromne razlike“ između zemalja Zapadnog Balkana.

„Ja nažalost očekujem da, šta god da mi uradimo, da će nas zadržavati ako ne vidimo pozitivne pomake od Albanije i Severne Makedonije. Tako da uvek lobiramo za čitav region i uvek razgovaramo o tome šta su naši partneri u regionu učinili i koliko su zaslužili da dobiju datum početka pregovora sa EU“, kazala je premijerka Srbije.

Ona je govorila i o mogućnosti da nepriznavanje genocida u Srebrenici i neizručenje Hagu pripadnika Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjerice Radete, budu faktor blokade za Srbiju na putu ka EU.

„Videli smo presedane da se neka bilateralna pitanja koja nemaju nikave veze sa evropskim integracijama jedne zemlje postavljaju praktično kao neprobojni zid na putu evropskih integracija neke druge susedne države. Mislim da je to opasan presedan, i svakako mislim da je on postavljen i da će možda biti korišćen od nekih drugih članica EU“, navela je.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, koja je deo delegacije u Luksemburgu, rekla je da je Srbija prihvatanjem nove metodologije u pregovorima sa EU „dokazala da je veoma ozbiljna“.

„Veoma je važno da razmenimo mišljenja na visokom političkom nivou i da prenesemo našu poruku. Očekujemo da će nova metodlogija, kako smo je mi prihvatili, biti prihvaćena i od svih članica EU i da će njena primena početi do kraja godine“, navela je Joksimović.

Na večerašnjoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije neće biti otvorena nova pregovaračka poglavlja, a trebalo bi da bude formalno predstavljena nova metodologija pregovora Srbije sa EU o članstvu.

Prema novoj metodologiji koju je Savet EU usvojio sredinom maja, pregovaračka poglavlja su tematski svrstana u šest takozvanih klastera.

Na Međuvladinoj konferenciji, koja će biti održana drugog dana zasedanja šefova diplomatija članica EU u Luksemburgu, neće biti otvoreno nijedno poglavlje, odnosno klaster, jer više članica Unije nije dalo saglasnost za to, navodeći da Srbija nije ostvarila dovoljan napredak, pre svega u oblasti vladavine prava.

Srbija je pregovore o članstvu sa EU počela u januaru 2014. godine, prvom mеđuvladinom kоnfеrеnciјom. Od 35 poglavlja u pregovorima sa Srbijom, EU je do sada otvorila 18, a dva je privremeno zatvorila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari