Brnabić: Vučić će sutra saopštiti neke teške odluke, zabrana uvoza ruske nafte je praktično uvođenje sankcija Srbiji 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da najava iz Evropske unije da Srbija nije izuzeta iz osmog paketa sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, odnosno da nije izuzeta iz odluke o zabrani uvoza ruske nafte, „praktično znači sankcije prema Srbiji“.

Brnabić je za televiziju Prva izjavila da „ako se to desi imaće svakako ozbiljne posledice na našu ekonomiju“, a da je „relativno dobra vest to što je konačna odluka pomerena na 1. decembar“.

„Biće još mnogo teških razgovora. (Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić će sutra na pres konferenciji saopštiti neke strateške odluke“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je odluka o zabrani uvoza ruske nafte, koju je inicirala Hrvatska, „očigledno otvoreni akt neprijateljstva prema Srbiji i toga da su oni spremni da bilo šta koriste protiv Srbije, tako i energestsku krizu“.

„Mi ćemo morati nešto drugačije da se pozicioniramo“, kazala je Brnabić.

Na pitanje da li Srbija može bez uvoza ruske nafte, Brnabić je odgovorila da „možemo potpuno bez ruske nafte“, ali da bi kupovina iz drugih izvora snabdevanja bila skuplja.

„Hrvatska je pokazala da je otvoreno neprijateljska prema Srbiji“

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je Hrvatska pokazala da je „otvoreno neprijateljska“ prema Srbiji svojim zahtevom da joj se onemogući uvoz ruske nafte preko Janafa.

„Taj jedini naftovod na koji smo mi priljučeni, na žalost prolazi kroz Hrvatsku. Pokazala je da je nebezbedan partner, nesiguran snabdevač i da koristi energetiku u političke svrhe“, rekla je Brnabić za TV Prva, naglasivši da je „Srbija platila svaki dinar“ za korišćenje tog naftovoda.

Na pitanje da li će Srbija morati da preuzme vlasništvo nad Naftnom industrijom Srbije (NIS), kao što se to špekulisalo, ona je rekla da se špekuliše i danas.

„To je jedna od otvorenih opcija, ali za sad se takav scenario nije obistinio zato što NIS nema u ovom trenutku problem“, rekla je Brnabić.

Odgovarajući da li će biti posledica ako ne uvedemo sankcije Rusiji, ona je navela da je Srbija u „specifičnoj situciji“ jer je bila žrtva agresije i otimanja dela zemlje i da bi bilo cinično, nefer da se nema razumevanja za njen stav.

„Nemamo pretnje, postoje pritisci, mi se za sad sa tim prilično dobro nosimo. Uspeli smo da budemo jedina država na evropskom kontinentu koja nije uvela sankcije Rusiji – uspeli smo“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija „ne odustaje od svog evropskog puta, to je naše prirodno okruženje, uprkos problema kojih ima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari