U Srbiji može postojati izvesna surevnjivost prema NATO zbog zbivanja u prošlosti, ali sam uveren da je njena budućnost u strukturama Evropske unije i Severnoatlantske alijanse, izjavio je Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO, ističući da je Srbija „ključni igrač u regionu“ Zapadnog Balkana.


Rasmusen je istakao da bi „snažnije veze kako sa EU, tako i s NATO“ stvorile nove mogućnosti za narod Srbije i dodao da je to „najveća strategijska perspektiva“ koju on vidi. „Otud, s mog stanovišta, ja bih najviše voleo da se ojačaju odnosi između Srbije i NATO u idućim godinama“, rekao je čelnik Atlantskog saveza u intervjuu za agenciju Beta.

Rasmusen je izložio svoje viđenje budućnosti Srbije. „Dopustite“, rekao je on, „da budem sasvim iskren – ja znam da iz istorijskih razloga može postojati određena surevnjivost prema NATO. A to je nekako i razumljivo. Ali stvari su se promenile od 1999. i danas smatram da svi narodi u regionu vide NATO kao nepristrasnog jemca mira i stabilnosti“. „Mi smo tome privrženi i ja to podvlačim jer sam uveren da kad govorimo o budućnosti Srbije, njena budućnost jeste u sklopu evroatlantskog ustrojstva“, dodao je.

Generalni sekretar NATO rekao je da je nedavno posetio Pećku patrijaršiju, gde je razgovarao s više verskih velikodostojnika koji su zatražili da „NATO nastavi da i dalje bdije nad bezbednošću njihovih manastira i kulturnih objekata“. „Mi smo im to uveravanje pružili, došlo je do pomaka u razvoju stvari i verujemo da je kosovska policija sposobna da zaštiti te verske objekte“, istakao je čelnik zapadne vojne alijanse.

Na pitanje da li smatra da Sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova ima upliva na stabilizaciju celog regiona, generalni sekretar NATO je rekao da je njegova celovita ocena da je došlo do opšteg napretka na celom Zapadnom Balkanu, a da je Sporazum bio od najveće važnosti. On je odao priznanja političkim liderima u Beogradu za njihovu „političku odlučnost da se nađe rešenje koje otvara put za pokretanje pregovora o članstvu Srbije sa EU“.

Prema rečima Rasmusena, Vojska Srbije može dosta toga da nauči u saradnji sa trupama članica NATO kao „najkvalitetnijim oružanim snagama u svetu“, a mogu imati velike koristi i na planu reformi i osavremenjivanja srpske vojske, jer NATO ima velikog iskustva u preobražaju oružanih snaga.

„Otud smatram da je to neposredna prednost da Srbija ima tesno partnerstvo s NATO. Ali i u širem političkom kontekstu isto tako vidim da bi Srbija bila na dobitku bliskom saradnjom, ne samo sa EU, već i sa NATO. Činjenica je da su merila koja treba ispuniti za ulazak u EU u mnogome ista kao i merila za saradnju kroz Partnerstvo za mir. Otud, EU i NATO se dopunjuju“, rekao je Anders Fog Rasmusen.

Oficir za vezu VS u Napulju

Rasmusen je pozdravio najave da će Vojska Srbije poslati jednog oficira za vezu u Južnu komandu NATO u Napulju. „U sklopu NATO programa Partnerstvo za mir, čiji je član i Srbija, postoji mogućnost da se uspostavi takav odnos za vezu. Na Srbiji je da odluči kako želi da razvija odnose s NATO, ali ja pozdravljam sve korake koji mogu ojačati veze Srbije i Atlantskog saveza“, odgovorio je Rasmusen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari