Bujanovačke: Koliko Albanca, Srba i Roma je uprava Nagipa Arifija zaposlila u opštini Bujanovac? 1foto Medija centar

Od dolaska albanske koalicije na vlast u Bujanovcu i Nagipa Arifija na mesto predsednika opštine 27. jula 2020. godine, 70 ugovora za posao na određeno i neodređeno vreme u Opštinskoj upravi podeljeno je Albancima, dok su za to vreme zaposlena svega tri Srbina i dva Roma, objavio je portal Bujanovačke na osnovu zahteva o pristupu informacijama od javnog značaja.

Po zvaničnim podacima iz Opštine, tokom nešto više od tri godine vlasti albanskih stranaka u Bujanovcu, posao na određeno i neodređeno vreme u Opštinskoj upravi dobilo je ukupno 75 građana, od kojih su 93,3 odsto Albanci, piše portal.

U Bujanovcu, prema prošlogodišnjem popisu stanovništva, živi 62 odsto Albanaca i 25,5 odsto Srba.

Od petoro Srba i Roma zaposlenih u ovom periodu niko nije dobio posao za stalno, već su u radni odnos primani isključivo na određeno vreme. Ove godine je tako primljen jedan Srbin, kao i prošle i 2020. godine. Za Rome je bilo mesta ove i prošle godine, navode Bujanovačke.

Na drugoj strani, Albanci su zapošljavani i za stalno, a od 70 ugovora, na neodređeno vreme dobilo je 10 radnika.

„Najviše se zapošljavalo prošle godine tokom koje su 22 Albanca dobila posao – pet za stalno i 17 na određeno vreme. Ove godine do 30. oktobra zaposleno je već 17 ljudi, od kojih je 15 Albanaca. Do kraja godine brojka će narasti na ukupno 27, jer je Opština dobila saglasnost za zapošljavanje na neodređeno vreme još 10 radnika. Iz Arifijeve stranke su najavili da će još 10 Albanaca dobiti posao posle sukoba s koalicionim partnerima, o čemu su Bujanovačke pisale“, navodi se u saopštenju iz Opštine.

Vladajuću većinu u Bujanovcu čine Arifijeva Demokratska partija (DP), Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua. Vlast je od 2020. godine „svealbanska“, kako su je sami akteri nazvali, tako što su posle više od jedne decenije multietničke vlasti Srbi u potpunosti isključeni.

„Za sve to vreme Arifi, Kamberi i Musliju nisu propuštali priliku da optuže državu za diskriminciju Albanaca, zbog, kako navode, izostanka integracije, odnosno zapošljavanja, pripadnika ove zajednice u državne institucije, preduzeća i službe.

Podatak da je više od 90 odsto ugovora o zaposlenju u Opštinskoj upravi podeljeno Albancima za tri godine, međutim, takođe pokazuje diskriminaciju, ali nad Srbima i Romima u Bujanovcu“, pišu Bujanovačke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari