Čankovi i Jeremićevi ljudi danas dogovaraju susret 1Foto: Medija centar / Foto: Fonet

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i izbornog štapa Vuka Jeremića sastaće se danas kako bi ugovorili detalje susreta predsednika LSV Nenada Čanka i predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, saznaje Danas.

Prema navodima naših izvora, susret Čanka i Jeremića biće organizovan do raspisivanja predsedničkih izbora, odnosno do petka, kako bi Glavni odbor LSV mogao početkom sledeće nedelje da donese odluku o tome da li će podržati predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Iako nismo uspeli da dobijemo zvaničnu potvrdu saznanja o današnjem susretu Čankovih i Jeremićevih ljudi, Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, u izjavi za naš list potvrđuje pripreme za susret lidera njegove stranke i predsedničkog kandidata.

– Tačno je da će se Čanak sresti u narednim danima sa Jeremićem i da će razgovarati o eventualnoj podršci Lige Jeremiću na predstojećim predsedničkim izborima. Drago nam jer se Jeremić odazvao našem pozivu, za razliku od drugog kandidata Saše Jankovića, koji je odbio da sa nama uopšte razgovora o svojoj politici i, u skladu sa tim, eventualnoj podršci koju bi LSV mogao da mu pruži na izborima – kaže Bojan Kostreš za Danas.

Podsetimo, LSV je na poslednjem Glavnom odboru definisalo pitanja za predsedničke kandidate – Vuka Jeremića i Sašu Jankovića – na osnovu čijih odgovora bi posle donelo odluku o tome kojem od ta dva kandidata će dati podršku. Međutim, Saša Janković je odmah potom javno rekao da on neće odgovarati na ta pitanja strankama, već isključivo građanima, navodeći da mu nije jasno zbog čega ga predsednik LSV poziva da odgovori na pitanja o kojima su njih dvojica već razgovarali. U formi saopštenja, Jankovićevi odgovori na teme koje je postavila LSV, prosleđeni su medijima. Zbog opširnosti odgovora prenosimo samo dva u skraćenom obliku (videti okvir).

Odgovori Saše Jankovića

O autonomiji Vojvodine

Zbog sadašnjeg cezarističkog poimanja države i ranijeg iracionalnog otpora, Vojvodina u praksi nema autonomiju koja joj je garantovana Ustavom i potrebna. U njoj se stoga javljaju ideje izrazitog secesionizma, kao kontrateža centralizmu iz Beograda. Predsednik Republike treba da štiti autonomiju i posebnost Vojvodine u demokratskoj Srbiji. Što je u Srbiji jača Vojvodina, jača je i Srbija, i obrnuto. A građani Srbije moraju da budu potpuno ravnopravni u ostvarivanju svojih osnovnih prava bez obzira da li žive severno ili južno od Save i Dunava.

O suočavanju sa prošlošću

Srbija se nije do kraja suočila sa ratnom prošlošću, nije je prevazišla, niti je izvela sve svoje bilanse poslednjih ratova, što je ogromna prepreka daljem unutrašnjoj i regionalnoj stabilnosti i razvoju. Zaštitnik građana bio je u proteklih 10 godina jedan od retkih državnih institucija koji je, u okvirima svoje nadležnosti, insistirao na suočavanju sa ratnom prošlošću. Prema zločinima i zločincima iz prošlih ratova, svako prema svojima, moramo biti stroži od međunarodne zajednice… Srbija čini veliku nepravdu odsustvom moralne i materijalne podrške koju svojim ratnim veteranima pružaju sve druge zemlje u Evropi. Političari čija je nacionalistička politika ljude oterala u rat, sada nastoje da se njihova uloga zaboravi, a veterani su neprijatni živi svedoci i podsetnici njihove istorijske odgovornosti. Kao predsednik Republike, podržaću zakon o pravima ratnih vojnih veterana, za koji sam inicijativu počeo da pripremam kao Zaštitnik građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari