CEAS osudio pretnje Aleksandra Martinovića 1Aleksandar Martinović Foto: FoNet / Zoran Mrđa (arhiva)

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) danas je najoštrije osudio pretnje da će svako ko kritikuje vlast“biti prebijen u džaku“ koje je narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izrekao na sednici Skupštine 11. marta, saopštio je CEAS.

„Kritika vlasti, kao i praćenje njenog rada i zahtevanje odgovornosti i transparentnosti su ključni elementi demokratije i ne predstavljaju sami po sebi nikakvo kršenje Ustava i zakona Srbije. Martinović bi ovo morao vrlo dobro znati jer je i sam istupao sa tih pozicija, a nije prebijan u džaku“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da CEAS primećuje „pojačanu opasnu retoriku“ nekih javnih funkcionera i „vrlo uticajnih urednika-zabavljača“ televizija sa nacionalnom frekvencijom koji organizacije civilnog društva, iz dana u dan, „perfidno porede sa mafijaškim organizacijama“, i to u periodu kada javnost saznaje od predstavnika vlasti i njima bliskim medijima o navodnim užasima koji su mafijaši činili.

Narativ koji se ovih dana širi je da je „politički Zapad prvo angažovao organizacije civilnog društva da ruše vlast, pa kada je to propalo onda je angažovao mafijaške grupe, garniran slikama monstruoznih ubistava koje se emituju na mnogim televizijama“.

Zbog toga CEAS poziva Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da se hitno oglasi povodom ovog novog talasa defamacija i zastrašivanja organizacija civilnog društva, pogotovu što ono dolazi od poslanika vladajuće koalicije i njoj bliskih medija.

Prethodno je više organizacija civilnog društva zatražilo danas smenu šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije posle izjave u parlamentu da će svako ko kritikuje vlast biti „prebijen u džaku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari