Česte posete specijalnog izaslanika govore o zaokretu nemačke politike ka Zapadnom Balkanu: Sagovornici Danasa o poseti Saracina Beogradu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Česte posete specijalnog izaslanika Nemačke Manuela Saracina Srbiji govore i pokazuju da je sa novom nemačkom vladom došlo do zaokreta prema politici ka Zapadnom Balkanu, a posebno ka Srbiji – kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, političke opcija koja je po programu bliska Zelenima iz Nemačke.

Komentarišući njegovu posetu Beogradu, sagovornik Danasa kaže da poruke koje od njega ali i drugih visokih zvaničnika Nemačke “imamo da čujemo vrlo jasno govore da je cilj ove administracije da Srbija postane deo Evropske unije, što je uostalom i strateška odluka i interes naše zemlje”.

– Naravno da na ovom putu postoje uslovi i pravila, ali mislim da je ključno da podvučemo da je zapravo i naš cilj da se poštuju ti kriterijumi i evropski standardi po pitanjima pravne države, zaštite životne sredine, demokratije, slobode medija, izražavanja, jer samo stalnim unapređivanjem možemo da napravimo korake napred u polju kvaliteta života – kaže Veselinović.

Pored ovoga, dodaje on, realnost je da se situacija na međunarodnom planu promenila sa ratom u Ukrajini, a gledajući malo u budućnost, porazom Rusije u ovom ratu dodatno će se, napominje Veselinović, pokazati da evropski put Srbije nema alternativu.

– Dodatno, nama je drago da ovaj zaokret dolazi od strane predstavnika Zelene stranke, sa kojom Ne davimo Beograd ima dobru komunikaciju i saradnju već duži niz godina – zaključuje sagovornik Danasa.

Česte posete specijalnog izaslanika govore o zaokretu nemačke politike ka Zapadnom Balkanu: Sagovornici Danasa o poseti Saracina Beogradu 2
foto FoNet Aleksandar Barda

Podsetimo, bivši poslanik Bundestaga za Zelene Manuel Saracin koji je zvanično imenovan za specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan u martu ove godine, susreo se juče predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, koja je sa njim, kako piše u saopštenju, razgovarala o situaciji u regionu i predstojećem samitu Berlinskog procesa, koji će biti održan u novembru ove godine.

Predsednica vlade istakla je da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji doprinese toj saradnji, strateško opredeljenje Srbije u cilju, ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji.

– Naša zemlja pruža podršku Berlinskom procesu, istakla je premijerka podsećajući da je Srbija snažno podržala ideju Zajedničkog Regionalnog Tržišta u okviru procesa, koja se odnosi na slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, a za koje je usvojen i Akcioni plan u novembru prošle godine – navodi u saopštenju za medije iz kancelarije Ane Brnabić.

Kako se dodaje, specijalni predstavnik Nemačke za Zapadni Balkan je, uspostavljanje zajedničkog tržišta, označio kao trenutno najznačajniji projekat i izrazio očekivanje da će ove i slične inicijative omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne rezultate i benefite za stanovnike regiona.

– Saracin je istakao da je Nemačka posvećena napretku Zapadnog Balkana i podršci evropskim integracijama regiona. Govoreći o predstojećem samitu, naveo je i da će, u svetlu aktuelne situacije, važne teme biti klimatska zaštita i energetska bezbednost regiona – kaže se u saopštenju Ane Brnabić.

Česte posete specijalnog izaslanika govore o zaokretu nemačke politike ka Zapadnom Balkanu: Sagovornici Danasa o poseti Saracina Beogradu 3
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, piše dalje, Brnabić je navela da se Beograd zalaže za nastavak razgovora pod okriljem Evropske unije, koji je i jedini mogući put za postizanje održivog dogovora i normalizaciju odnosa.

Saracin je za TV Prva rekao da je svima u interesu stabinost na Kosovu i dodao da bi bio srećan ako dobri delovi nemačke istorije mogu kao inspiracija da se iskoristre za napredak i pomirenje.

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan izjavio je da je čvrsto uveren da će biti propast Evropske unije ako u regionu Zapadnog Balkana ne bude uspešna sa politikom proširenja, reformi, transformacije i demokratije, uz napomenu da Srbija ima snažnu podrške njegove zemlje za članstvo u Uniji.

– Niko nas na globalnom niovu neće doživljavati ozbiljno, jer niko neće gledati Aziju da vidi kako funkcioniše demokratija, već EU, rekao je Zaracin.

Kako je naglasio, uspeh i integracija ovog regiona bez Srbije će biti teška i evropska obaveza je da zajedno ovaj region dovede u Evropu, srcem i dušom.

Upitan šta bi mogla da bude nova armatura razgovora u dijalogu Beograda i Prištine i da li je to model „dve Nemačke“, on je odgovorio da je srećan ako dobri delovi istorije njegove zemlje mogu da se iskoriste za napredak i pomirenje.

Kosovo je država koje dobro funkcioniše, iako je tokom leta bilo problema, ukazao je on i objasnio da je njegov zadatak da u Beogradu razgovara na kojem mestu Srbija ne ispunjava dovoljno Briselski sporazum da bi se došlo do normalizacije odnosa.

– Odavde idem u Prištinu i tamo kažem gde bi oni trebalo više da doprinesu i pametnije da se ponašaju. To ne znači da su obe strane isto krive i gde treba veći pritisak završiti. Želimo da podržimo državnost, ali „jedan, dva, tri… ovo treba uraditi bolje“ – dodao je Saracin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari