Četiri dana pred izbore, naprednjaci počeli dugo obećavanu rekonstrukciju cevovoda u Sevojnu 1Počela rekonstrukcija cevovoda u Sevojnu/Foto: Grad Užice

U Sevojnu, jedinoj gradskoj opštini u Užicu u kojoj će se lokalni izbori održati 3. aprila, danas je počela rekonstrukcija glavnog cevovoda.

Taj projekat su lokalna vlast koalicije oko naprednjaka i ministri u Vladi Srbije, najavljivali godinama i tokom kampanje za prethodne izbore, ali radovi su počeli tek sada, četiri dana uoči predstojećih izbora.

Iako je očekivala, užička vlast nije dobila finansijsku podršku države za taj projekat.

Radove, za koje su Grad i JKP Vodovod izvdojili 80 miliona dinara, obavlja konzorcijum užičkih firmi koje predvodi „Jedinstvo“ iz Sevojna i, kako je rečeno, trebalo bi da se završe za 90 dana.

Tokom radova, koristiće se stari cevovod, koji će se sukcesivno stavljati van upotrebe i zameniti novim cevovodom, kako potrošači ne bi dugo ostajali bez vode.

Četiri dana pred izbore, naprednjaci počeli dugo obećavanu rekonstrukciju cevovoda u Sevojnu 2
Zoran Radibratović/Foto: Grad Užice

Zoran Radibratović, tehnički direktor „Jedinstva“, objasnio je da će se postaviti novi cevovod od 1.840 metara i da, tokom radova, „ne bi trebalo da bude većih problema“.

„Gradiće se novi polietilenski cevovod od ulaska u Sevojno do Kolonije. Time će se rešiti dugodišnji problem stalnih havarija na postojećem cevovodu, što je pravilo probleme građanima i brojnim privrednicma“, rekao je Radibratović i istakao da će Sevojno „od juna ove godine imati novi cevovod i pouzdano vodosnabdevanje“.

On je naveo da je na tržištu otežana nabavka materijala, zbog ratnog sukoba u Ukrajini ali su, kazao je, „preduzete  određene mere i prve velike količine cevi stići će naredne sedmice“.

Četiri dana pred izbore, naprednjaci počeli dugo obećavanu rekonstrukciju cevovoda u Sevojnu 3
Dušan Vasiljević /Foto: Grad Užice

Dušan Vasiljević iz užičkog Vodovoda, koje je zaduženo za stručni nadzor , saopštio je da „tokom radova neće biti dužih prekida u snabdevanju vodom“.

„Radovi će se obavljati po deonicama i može doći do prekida u vodosnabdevanju, koje neće dugo trajati“, kazao je Vasiljević.

On je istakao da će se novi cevovod postaviti u rovu u kome je dotrajali cevovod, a da će se paralelno sa tim radovima, postaviti poliuretanske cevi u sekundarnoj vovodonoj mreži, čime će prestati da se koristi stari azbestni cevovod.

Zbog čestih havarija na postojećem i dotrajalom cevovodu, koji služi za vodosnabdevanje više od 10.000 potrošača, Sevojničani su, ali i mnoge firme u tom delu Užica, veoma često ostajali bez vode tokom cele godine.

Izostala podrška države

U februaru ove godine, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je rekla da je užički Vodovod, pre dve godine, projekat rekonstrukcije sevojničkog cevovoda predao Kancelariji za javna ulaganja Vlade Srbije. „Očekivali smo podršku Kancelarije, ali nismo više mogli da čekamo i odlučili smo da, zajedno sa Vodovodom, krenemo u realizaciju ovog projekta“, kazala je tada gradonačelnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari