"Pitanje je zašto bi se SNS odrekao konja koji i dalje dobija trke": Sagovornici Danasa o zahtevu opozicije za razdvajanje izbora 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Zahtev opozicije za razdvajanje lokalnih od parlamentarnih, kao i predsedničkih izbora konstantan je od kada je Aleksandar Vučić na vlasti, imajući u vidu činjenice koje proizlaze iz ispitivanja javnog mnjenja, da upravo on i njegova, takoreći, lična popularnost u biračkom telu vuku pobedu SNS na izborima, na svim nivoima, od 2012. godine.

Međutim, činjenica je, takođe, da su od 1990. godine, u Srbiji samo jednom parlamentarni i predsednički izbori bili održani bez lokalnih.

To je bilo, prema rečima Bojana Klačara, izvršnog direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju – 2004. godine.

Podsetimo, jedini put da su lokalni izbori bili razdvojeni od parlamentarnih i lokalnih ikad – bili su izbori nakon ubistva premijera Srbije, Zorana Đinđića.

Od kada je SNS na vlasti, lokalni izbori održali su se 2012, 2016. i 2020. godine, svaki put zajedno sa republičkim.

Demokratska stranka, Pokret Srbija centar-Srce i stranka Zajedno zatražile su juče na zajedničkoj konferenciji za novinare da lokalni izbori u Srbiji budu razdvojeni od vanrednih parlamentarnih izbora.

To je, kako navode, jedan od načina da se u državi vrati poverenje u institucije, kao i da bi se sprečilo da jedan čovek bude nosilac svih izbornih lista, od parlamentarne do nivoa mesne zajednice.

Prema rečima Bojana Vranića, profesora Fakulteta političkih nauka, Srpska napredna stranka gleda da grupiše bar neke izbore, preciznije – da parlamentarni izbori nikad ne idu sasvim sami.

– Ako bi se razdvojili izbori, opozicija bi mogla lakše da formuliše teme koje su bliske građanima i koje su odvojene od tema nacionalne politike. Time mogu da mobilišu one građane koji inače apstiniraju, jer ih ne interesuje politika, ali ih interesuje kvalitetan život u lokalnoj zajednici – kaže on.

Konačno, dodaje time bi se izbeglo da Vučić bude kandidat za Srbiju, Beograd, i Trgovište koristeći se istom temom.

– Sa druge strane, SNS od 2014. dobija izbore upravo objedinjavanjem i kamufliranjem grešaka lokanlnih političara i političarki. Pitanje je zašto bi se odrekli konja koji i dalje dobija trke. Ukoliko bi istraživanja pokazala da podrška SNS opada, onda se možda i ne bi upustili u nove izbore, barem dok neki veliki ekononski projekti ne budu gotovi na osnovi kojim bi se rejting mogao popraviti – zaključuje naš sagovornik.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu kaže za Danas da zahtev za razdvajanje izbora je konzistentan i pravno i politički.

– Pravno zato što su nadležnosti lokalnog i centralnog nivoa različite, pa su potpuno različite i teme tih izbora. Građani imaju pravo da budu obavešteni koje probleme stranke detektuju na nivou opština i gradova, kao i kakva rešenja nude – ističe naš sagovornik.

Ukoliko se parlamentarni ili predsednički izbori održavaju istovremeno sa lokalnim, napominje Pajtić, centralna kampanja medijski potpuno “proguta” lokalne teme i probleme.

– Politički razlozi su još značajniji. Na lokalnom nivou građani treba da budu u prilici da glasaju o svojim sugrađanima, da bi se precizno znalo čija je odgovornost ukoliko zakaže snabdevanje vodom ili kanalizacija. Time ne može da se bavi ni Vučić, ni Jeremić, ni Dačić ni Đilas, već oni koji u konkretnoj sredini žive i plaćeni su da se time bave – objašnjava Bojan Pajtić.

Kako ističe, spajanje izbora dovodi do zbunjivanja glasača i do bizarnih situacija – glasa se, po automatizmu, za istu listu na lokalnim i parlamentarnim izborima, pa ispada da je Aleksandar Vučić kandidat za sve pozicije u Srbiji – od funkcije predsednika Srbije do funkcije predsednika opštine Merošina ili Žabalj.

– Koliko to utiče na kvalitet izabranih odbornika u opštinama i gradovima – vidimo na vestima svakog dana. Nikada birači ne bi glasali da podvodači i dileri budu predsednici opština, da se ti “kadrovi” nisu sakrili iza vođinog imena. Katastrofalna kadrovska politika je jedan od glavnih razloga zašto mnoge lokalne samouprave ne funkcionišu i zašto u njima caruju korupcija, bahatost i neznanje – zaključuje Bojan Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari