Ćevapčići i spoljna politika Srbije: Vučić sa Mišelom pored roštilja iznervirao kritičare 1Foto: Instagram / @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji je juče bio u poseti Beogradu, tokom radne večere gostu je pokazao kako se peku „ćevapčići“, te su se slikali pored roštilja što je objavljeno na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Ćevapi, odnosno „ćevapčići“ kako je opisano na Vučićevom profilu izazvali su brojne komentare na društvenim mrežama, u kojima se uglavnom naglašava da niko u Srbiji ovaj gastronomski specijalitet ne naziva u deminutivu „ćevapčićima“.

Tradicionalno jelo sa ovih prostora, uz poznato srpsko gostoprimstvo – ćevapi su nemali broj puta bili jedan od „alata“ spoljne politike Srbije kojim se kupuje naklonost stranih zvaničnika.

Ovaj metod predsednik Srbije primenio je i sa predsednikom Evropskog saveta, koji je tokom jučerašnje posete Beogradu izneo važne poruke u vezi sa novim modelima proširenja EU.

U pozitivnom tonu nakon sastanka, Vučić je i sam najavio da će sa Mišelom održati radnu večeru na kojoj će se služiti „samo meso“ kako je on naglasio – i za predjelo, i za salatu i za glavno jelo.

Najavljeno je i ispunjeno, pa je ubrzo na zvaničnom Instagram nalogu predsednika Srbije objaljena fotografija na kojoj dvojica zvaničnika zajedno pripremaju ćevape za roštiljanje.

„Ćevapčiće smo spremali zajedno. Hvala @charlesmichel na poseti i na podršci evropskoj budućnosti Srbije!“, napisao je Vučić, a istu fotografiju podelio je i gost iz EU.

Tradicionalno jelo od mesa, čije je poreklo, receptura i „nacionalna pripadnost“ često predmet spora u regionu, i ovaj put izazvalo je revolt suseda, ali ne toliko zbog samih ćevapa već zbog onih koji ih prave.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor imala je kritike na račun ove slike i predsednika Srbije.

„Ćevapčići“ su izazvali revolt pojedinih tviteraša koji ističu da niko ne koristi takav izraz i kritikuju što se pred strancima često ćevapi predastavljaju kao deo nacionalnog identieta.

Kritike idu i na račun toga što se ovo jelo koristi kao alat u spoljno-političkim odnosima Srbije nemali broj puta.

Bilo je i onih kojima je cela postavka bila čudna, od ćevapa do izraza lica predsednika Aleksandra Vučića.

Drugi ukazuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima „opsesiju hranom“, pa prilikom brojnih važnih događaja upravo ističe jela koja je probao.

Kreativni komentatori među tviterašima osvrnuli su se i na Vučićevu metaforu sa „besplatnim ručkom“ nakon sastanka sa Mišelom.

Naime predsednik Srbije rekao je da „besplatni sir postoji samo u mišolovci“ aludirajući da iza toga može stajati neka zamka, te da naš narod ne treba da očekuje ništa „besplatno“ i nastavio da govori o finansijskoj pomoći iz EU.

Onda su tviteraši upitali da li postoje barem besplatni ćevapi ili i iza toga stoji neka zamka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.