Kosovska Mitrovicafoto BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je danas počeo da teče rok za prijavu za glasanje van Kosova na vanrednim izborima za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, a rok za prijavu ističe 30. novembra, objavio je portal KoSSev.

Vanredni lokalni izbori za gradonačelnike opština na Severu Kosova zakazani su za 18. decembar, a CIK Kosova

saopštila je juče da je šest političkih subjekata podnelo prijave za učešće na izborima i da samo dve stranke – PDK i Samoopredeljenje, imaju kandidate za gradonačelnike u sve četiri opštine na Severu.

U pozivu CIK za registraciju brača za građane koji žive teritorije Kosovo navodi se da zahtev mogu podneti „i oni koji nemaju državljanstvo Republike Kosovo, ali imaju pravo da budu državljani Republike Kosovo, po Zakonu o državljanstvu“, objavila je prištinska Koha.

Srpska lista poručila je da neće učestvovati na izborima, tvrdeći da će ih bojkotovati i 95% građana, tvrdeći da ih toliko podržava tu stranku.

Posle odluke o napuštanju ksoovskih insitucija i ostavki četvorice gradonačelnika opština na severu Kosova, Srpska lista je postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o preregistraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština, u čemu ima podršku državnog vrha u Beogradu i sestrinske Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.