Čomić: Uspešna društva razgovaraju, neuspešna neguju sukobe 1Foto: BETA PHOTO/ NENAD STOJANOVIC

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ocenila je danas u Beogradu da uspešna i neuspešna društva u svetu razlikuje to „da li su to društva koja razgovaraju ili su to društva koja ne umeju da razgovaraju i neguju sukobe“.

„Moramo normalizovati situaciju u kojoj se o svakoj temi u društvu razgovara na ovaj način, kroz dijalog izmedju predstavnika vlasti i civilnog društva koje želi da svoju ekspertizu uloži u napredak društva. Ne znamo unapred rezultat dijaloga, ali znamo da ako se udružimo svi mi koji želimo dobro Srbiji, postoji verovatnoća da ćemo se sastati za dve godine u ovoj sali i reći – mogli smo i uspeli smo“, rekla je Čomić na konferenciji povodom početka projekta „Dijalog promena: Podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je istakao da organizacije civilnog društva imaju bitnu ulogu u ovom dijalogu kao posrednici koji sa predstavnicima javne uprave komuniciraju najvažnije potrebe društva, saopšteno je iz Vlade Srbije.

„S tim u vezi je bitno uspostaviti sistemsko, a ne periodično uključivanje civilnog društva – kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. Kako se u Evropskoj uniji svakodnevno realizuje dijalog, tako je i za Srbiju veoma bitno da dijalog postane nova normalnost i deo svakodnevnih debata“, naveo je Fabrici.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je na konferenciji u Palati Srbija rekla da ako državu gledamo kao sistem čiji je zadatak da obezbedi funkcionisanje naše zajednice, „ovaj projekat služi osnaživanju delova društva koji nisu deo izvršne vlasti“.

„Univerziti su nedovoljno iskorišćen resurs koji svojim ekspertskim uslugama može da pruži više nego što je učinjeno do sada“, rekla je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari