Crta: MUP i MDULS da razjasne navode o biračima iz BiH 1Foto: Logo

Posmatračka misija Crte pozvala je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) da razjasne tvrdnje o organizovanom dodeljivanju državljanstva i prebivališta većem broju građana iz Bosne i Hercegovine kako bi mogli da  glasaju na predstojećim izborima.

Sumnje su se u javnosti javile nakon što su objavljena dva video snimka koji, navodno, pokazuju manipulacije glasačima iz jednog od entiteta Bosne i Hercegovine.

„Video snimke pod nazivom „Uvoz sigurnih glasova I deo“ i „Uvoz sigurnih glasova II deo“, u kojima se tvrdi da u koordinisanoj akciji građani Republike Srpske po ubrzanoj, nezakonitoj proceduri dobijaju državljanstvo i prebivalište u Republici Srbiji, prvo je objavila Stranka slobode i pravde, 4. i 6. februara 2022, a potom su ih prenosili mediji – dnevni lis Danas, televizija N1, portali Nova.rs i Vijesti“, podseća Crta.

Pošto ovakvi navodi, ocenjuje Crta, uznemiravaju javnost, te utiču na poverenje građana u zakonitost rada nadležnih državnih organa i u izborni proces, traže od nadležnih institucija da, ukoliko ih poseduju, hitno iznesu argumente kojima bi smanjili nepoverenje građana u način vođenja Jedinstvenog biračkog spiska.

„Crta je zabrinuta da će se nepoverenje građana u rad institucija dalje produbljivati ako izostane zvanično tumačenje događaja sa pomenutih snimaka i postupanje po iznetim navodima ukoliko se oni pokažu  tačnim“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari