Cvijetin Milivojević: Da su izbori održani samo u Beogradu, opozicija bi ih dobila bez problema 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Da su izbori održani samo u Beogradu, opozicija bi ih dobila bez problema, uveren je politikolog Cvijetin Milivojević, dok profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić smatra da ova vlast ne može da se smeni na izborima, osim ako Zapad to ne traži.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet naveo da je opozicija prizvala izbore i bila uvučena u izborni inženjering i mašineriju vlasti koja je radila besprekorno.

”Mislim da opozicija opet nije bila spremna za izbore”, ukazuje Radonjić i navodi da se ponovilo mnogo grešaka od prošle godine.

Kako je predcizirao, obraćanja su im kasnila i bila su konfuzna, pa je SNS prva izašla sa svojim rezultatima i tako diktirala tempo.

Po njemu, opozicija trenutno nema kritičnu masu na ulicama, ali nije znala šta će s ljudima ni kada ih je bilo mnogo više.

Radonjić zato kaže da bi bilo bolje da se protest Srbija protiv nasilja politički artkulisao u vidu širokog pokreta sličnog Proglasu, a da se potom radi na terenu, kako bi se na opštinskim izborima iduće godine osvojilo nekoliko opština.

”Mi sutra da krenemo s neophodnim reformama, to će trajati decenijama”, predvideo je on u razgovoru s Tamarom Skrozza i upitao da li će uopšte moći da se uspostave elementarne demokratske forme.

Iako procenjuje da će ova borba dugo trajati, Radonjić naglašava da je borba za istinu i slobodu lekovita, jer se čovek oseća bolje zbog svesti da čini pravu stvar.

I Milivojević misli da je trebalo sačekati s parlamentarnim izborima, koje je Vučić i inače najavio za proleće 2024.

Kako je obrazložio, da je bilo samo beogradskih izbora, on ne bi smeo da vodi listu i imali bismo potpuno drugačiju situaciju.

”Opozicija je progutala mamac i izgubila izbore još u maju, pre nego što su oni raspisani”, tvrdi Milivojević.

On smatra da će već iduće godine biti izbora, najpre redovnih lokalnih, a vrlo verovatno i beogradskih, pa i predsedničkih, jer Vučić kupuje vreme i traži širu podršku za važne odluke koje bi trebalo da donese.

Po njemu, trenutno vlada čudna apatija i kolaboracija između Zapada, Moskve i većine glasača u Srbiji, koji su svi na neki način dali podršku Vučiću.

”Sa Zapada su za to navijali zbog stabilokratije, nesmenjivosti Vučića do trenutka kada se totalno odmakne od Kosova, Rusi zato što im je potreban bar jedan saveznik u Evropi, Kinezi zbog ekonomskih razloga, a građani Srbije zato što veruju da je Vučić jedini garant da će Kosovo zauvek ostati u Srbiji”, objasnio je Milivojević.

On podseća da je i prošle godine opozicija u Beogradu bila u prednosti za 70 hiljada glasova, ali je ”lider tada najveće opozicione stranke otišao na noge Vučiću”.

Kako ističe, građani su već tada glasali da se promeni vlast.

”Ako i ovaj put opozicija ne uspe da sačuva izbornu volju građana, a potom u trećoj fazi formira i vlast, onda ja ne vidim kako biste vi motivisali birače, ne samo za proteste, nego kako da uopšte izađu na ponovljene beogradske izbore ako ih bude”, zaključio je Milivojević u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari