Da li će prisni susret na sajmu vina doneti više koristi Vučiću ili Đokoviću? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Da li iz zagrljaja Aleksanda Vučića i Novaka Đokovića na Sajmu vina“ isijava“ obostrana korist dvojice aktera, da li će ta srdačnost uskoro biti pretočena u neki Vučićev predizborni spot, ili je u pitanju samo gest „srpske topline“ – objašnjavaju sagovornici Danasa komentarišući jedan od najviralnijih snimaka od jučerašnjeg dana, objavljenog na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Dok neki tvrde da su svi uspešni sportisti deo Vučićevog ličnog marketinga, teniski trener Bogdan Obradović kaže da to jednostavno nije tačno i da je on čak savetovao predsedniku da se češće pojavljuje na sportskim manifestacijama. Kaže da je Vučić odbio taj predlog i da se nije pojavio čak ni na takmičenju Dejvis kupa.

“Nije hteo nikada, na bilo koji način da se promoviše preko Novaka, ali me je njegov postupak tokom poslednjih dešavanja oko Novaka u Australiji potpuno oduševio. Tvrdim da je Vučić jedini predsednik koji se nikada nije promovisao putem uspešnih sportista”, kaže Obradović i dodaje da u tome što su Novak i Vučić u dobrim odnosima nema ničeg političkog.

Objašnjava da se najbolji srpski teniser nikada nije pojavljivao na skupovima i mitinzima Srpske napredne stranke, ali da je njegov otac Srđan bio viđen na skupovima i DS i SPS i da je tada govorio i u Novakovo ime.

“Aleksandar nikada nije upotrebljavao i zloupotrebljavao sportiste i ni jedan predsednik od kada se ja bavim sportom nije uložio toliko u sport koliko je to učinio predsednik. To je činjenica i to će vam reći svi predsednici sportskih saveza. Želi da nam se deca bave sportom i nastoji da im to omogući”, objašnjava teniski trener.

On podeseća da svi sportisti igraju za našu zastavu, za našu državu, a da je personifikacija te države jedan čovek, predsednik države. I potpuno su, kaže, logični njegovi susreti sa uspešnim sportistima i ko god da je na vlasti činio bi isto.

“U svom ličnom marketingu Vučić nikada nije prešao liniju dobrog ukusa, niti je zloupotrebio sportiste. On zaista mnogo voli Đokovića i u tim susretima iskazuje jednu srpsku toplinu i javnosti je jako drago da vide takav jedan ljudski odnos predsednika države sa Novakom. Na tome se ne stiču politički poeni“, napominje bivši selektor Dejvis kupa i bivši poslanik Srpske napredne stranke.

„Zagrljaj imponuje i Vučiću i kolegama“

Igor Avžner, stručnjak za medije i komunikacije ocenjuje da korist od zagrljaja Đoković – Vučić imaju obe strane .

“Kad možeš da u predizborni spot ubaciš doskorašnjeg teniskog svetskog broja jedan, ili da se izgrliš sa njim pred kolegama iz regiona, to svakako imponuje. I Vučiću. I kolegama. Sa Đokovićeve strane, korist u smislu publiciteta, može biti samo negativna, ali po pitanju dobijanja raznih dozvola za razne investicije privatne i poslovne prirode, naravno da nije naodmet. Šta je jedan zagrljaj s vremena na vreme”, kaže Avžner i dodaje da je Aleksandar Vučić osoba koja voli zagrljaje.

Kaže da je to očigledno i da time pokazuje da ljudi mogu sa njim da budu prisni. Naročito oni poznati i popularni.

“Verovatno želi da pokaže da je i obrnuto moguće. Još uvek se sećamo priče u domaćim medijima, kontrolisanim od strane države i vladajuće stranke, o poluzagrljaju sa predsednikom Kine. Ipak, ono što nismo čuli je priča iz kineskih medija o tom istom poluzagrljaju. Možda zavisi i od toga kako je ko taj trenutak doživeo. Jedan trenutak. Nažalost, veoma čvrst, gotovo celični zagrljaj koji godinama sa kineskim kompanijama traje, sigurno je delimično ukalkulisan u “onaj” prethodni”, navodi sagovornik Danasa i dodaje da je i Tadić u predizbornoj kampanji svoje fotografisanje sa Putinom platio prodajom NIS-a za 400 miliona evra, iako su procene realne cene bile daleko iznad toga.

Avžner podseća da je i Tadić pravio fotke sa Đokovićem. I to je bi bilo potpuno legitimno, da svaka od tih i takvih fotografija nema svoju cenu.

“Dakle, da li će račun za fotografiju, zagrljaj, poluzagrljaj, ili šta već smisle magovi PR, ispostaviti brat Si, Putin, Đoković ili neko potpuno deseti, građanima Srbije je potpuno svejedno. Ono što jeste problem pomenutih građana, je što oni plaćaju za sve te “srdačnosti” na jedan, ili drugi način. To izgleda kao da stojiš slučajno na tramvajskoj stanici ispred najskupljeg restorana na čijem parkingu je trenutno vozni park koji se meri milionima evra. U restoranu se održava svadba nekih veoma dobrostojećih i poznatih faca. Iz restorana izađe fotograf i od svih stotinak “čekača” na stanici pokupi ono što su imali po džepovima da bi naplatio slike sa svadbe. Niti si bio na svadbi, niti te ima na slikama, niti znaš svatove, ali sliku moraš da platiš” , objašnjava Avžner i dodaje – red je, zbog mladenaca i za sreću.

Zoran Kesić, novinar i voditelj, komentarišući najzanimljiviji susret na sajmu vina, kaže za Danas da bi i on zagrlio Đokovića.

“Zagrlio bih ga, kao i većina nas koji smo dane i noći proveli uz njegove mečeve, pobede i poraze, pa tako verovatno i Vučić. Ili Dodik pre neki dan”, rekao je Kesić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari