Da li gradonačelnik Kragujevca Dašić daje plaketu Vučiću u zamenu za kredit? 1Aleksandar Vučić: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Povodom odluke gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića da predsednika Aleksandra Vučića nagradi Plaketom Svetog Đorđa reagovao je i Gradski odbor Zajedno.

– Gradonačelnik Kragujevca je „u ime svih Kragujevčana” doneo odluku da Plaketu Svetog Đorđa, a koja se inače dodeljuje najzaslužnijim građanima našeg Grada, dodeli upravo predsedniku Republike zbog toga što predsedniku prepisuje zasluge jer je gradska toplana dobila kotlove na gas. Da je razlog odlikovanja predsednika „Energetika” šokirao je Kragujevčane, ali i gradski odbor stranke Zajedno u Kragujevcu, ističe gardski odbornik i narodni poslanik Zajedno Nikola Nešić.

U svom obraćanju javnosi i medijima Nešić pita „da li predsednik Aleksandar Vučić zna da je zbog nerešenih imovinskih odnosa uvođenje grejanja na gas urađeno bez projekata, upotrebnih dozvola, propratne dokumentacije?”.

– Sa druge strane ni jedan građanin Kragujevca ne može da se priključi na gas dok ne dobije prethodne dozvole. Pa kako to da može kragujevačka „Energetika”, koja pritom ima dug od 560 miliona dinara za 2022. godinu, a planirani gubitak od čak 860 miliona dinara za 2023, koja je u proteklih 5 godina bila 71 dan u blokadi i kojoj preti nova blokada u iznosu od 500 miliona dinara zbog neplaćenih faktura za isporučeni gas u grejnoj sezoni 2022/2023., pita on.

Takođe, Nešić podseća i na činjenicu „da li je predsednik svestan činjenice” da su čelnici našeg Grada pokušali da u naselje Beloševac isporuče čak 50.000 tona pepela.

– Svakako je neprihvatljivo i nedozvoljeno da se radi bez projekta i dozvola, da se konstantno krše prava zaposlenih, zloupotrebljava položaj ovlašćenog lica, vrši pritisak na zaposlene. Nestručno vođenje ovog preduzeća je još jedan pokazatelj da nesposobni direktori moraju biti smenjeni i to što pre dok za ovo preduzeće ne bude prekasno, smatra Nešić.

Prema Odluci o priznanjima Grada Kragujevca Plaketa Svetog Đorđa može se dodeliti domaćem ili stranom fizičkom, odnosno pravnom licu, kao i domaćim ili inostranim gradovima ili institucijama, za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada Kragujevca, u zemlji ili inostranstvu, kao i za pruženu pomoć Gradu ili građanima Kragujevca.

– S obzirom na značaj ovog javnog priznanja, smatram da ga predsednik Republike ne zaslužuje, kao što ga nije zaslužila ni majka bivšeg gradonačelnika našeg Grada, odnosno njena Fondacija. Predsednik lično nije pružio nikakvu pomoć našem Gradu, pogotovo ne gradskoj toplani čiji su neki od tvoraca ideje prelaska na gas smenjeni, ne rade više u ovom preduzeću, neki od njih su na sudu, a na rukovodećim pozicijama se nalaze SNS kadrovi, tvrdi narodni poslanik Zajedno.

Po njegovom mišljenju „bilo bi u najmanju ruku fer da se predsednik Republike odrekne ove Plakete u korist bivših ali i nekih sadašnjih radnika ovog preduzeća, a koji su pružili pomoć svom Gradu”.

– Da li će Plaketa Svetog Đorđa da nam „spase” preduzeće tako što će se iz kredita, po ko zna koji put, pokriti dug ovom preduzeću, ostaje nam da vidimo, zaključuje Nikola Nešić.

Da podsetimo, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić povodom dana grada Đurđevdana u ime svih Kragujevčana dodelio je Plaketu Svetog Đorđa predsedniku države Aleksandru Vučiću za nemerljiv doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine u Kragujevcu i značajnom unapređenju kvaliteta života građana Kragujevca modernizacijom sistema daljinskog grejanja.

Ovu svoju odluku Dašić je obelodanio 2. maja, gostujući u Jutarnjem programu Happy televizije „Dobro jutro Srbijo”.

Zbog trodnevnog dana žalosti svečana sednica Skupštine grada na kojoj se dodeljuju đurđevdanska priznanja i nagrade, planirana za 6. odložena je za 12. maj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari