Da li iskrena desnica sa Vučićem "rujno vino pije" 1Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav

Dok javnost kritikuje deo desno orijentisane opozicije zbog „ispijanja vina“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom sastanka sa delegacijom Republike Srpske, učesnici ovog događaja odgovaraju da su to učinili zarad „nacionalnih i državnih interesa“, zarad „srpskog naroda u BiH“, te da ih kritikuju oni koji se za sve „obraćaju Briselu“.

Predstavnici pronacionalnih opozicionih stranaka našli su se na svečanom ručku zvaničnika Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića sa gostima iz Republike Srpske – Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH, Željkom Cvijanović, predsednicom Republike Srpske, i drugim članovima delegacije RS.

Poziv na ovaj skup uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i to onim strankama koje učestvuju u pregovorima vlasti i opozicije bez posredovanja stranaca. Vučić je ovako odgovorio na zahteve opozicije da budu uključeni u važne političke teme koje „nadilaze dnevnu politiku“ kako su nam objasnili učesnici dijaloga, koji su istakli i da je opozicija tražila da se zajednički odgovori na političku krizu u Republici Srpskoj.

Među predstavnicima stranaka opozicije iz Srbije na sastanku su bili Boško Obradović, lider Dveri, Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, Saša Radulović ispred Dosta je bilo, Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici, Aleksandar Šešelj ispred SRS.

Sastanku su takođe prisustvovali predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske. Deo javnosti u Srbiji uputio je niz negativnih komentara i osuda putem društvenih mreža na račun predstavnika opozicije, kako zbog odlaska na događaj, tako i zbog načina na koji su „uslikani“ u neformalnom ispijanju vina pored predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Zajednički snimak pojavio se prvo na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije. Zanimljivo je da pored Boška Obradovića u neposrednoj blizini stoji naprednjak Aleksandar Martinović, sa kojim je lider Dveri imao i fizičke sukobe dok je bio poslanik. Miloš Jovanović iz DSS se jedva nadzire u pozadini kada se pusti ceo snimak.

Boško Obradović je za Danas objasnio zašto se ispred Srpskog pokreta Dveri odazvao pozivu na ovaj sastanak ističući da su „nacionalni interesi“ za Dveri ispred „dnevne politike“.

– Nakon što smo dobili zvaničan poziv i informaciju da će na sastanku sa političkim predstavnicima iz RS biti i njihova opozicija, odlučili smo da se i Dveri odazovu. Pre nekoliko dana smo pozvali čitavu javnost na podršku Republici Srpskoj i bilo je normalno da se susretnemo sa njihovim političkim vrhom kad su u Beogradu i lično im pružimo podršku. Kao na razgovoru oko situaciju u vezi sa KiM u Narodnoj skupštini, i ovde smo se rukovodili najvažnijim nacionalnim i državnim interesima, a to je odbrana i očuvanje RS, a ne dnevnom politikom – naveo je Obradović.

Svoje prisustvo na ovom događaju, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici, obrazlaže time da je bilo važno da se pokaže podrška rukovodstvu i opoziciji Republike Srpske, nakon što su zajednički doneli odluku da istupe iz institucija BiH, bez obzira na njihove duboke političke podele, kako kaže Đurđević.

– Oni su pokazali jedinstvo koje smo mi pozdravili ali kada u Srbiji treba da se postigne takvo jedinstvo postoje oni koji to jednostavno ne razumeju ili osporavaju – navela je ona.

Upitana da li pod time misli na vlast ili druge iz opozicije, ona je navela da misli na „pojedince u opozicionoj strukturi koji ne učestvuju u ovom koloseku pregovora“ i koji se „isključivo obraćaju Briselu za svoje političke interese“.

Đurđević je time nastavila i odgovor na kritike upućene kako njoj tako i ostalima iz srpske opozicije koji su se odazvali Vučićevom pozivu, posebno na zamerke što su pili vino sa predsednikom države. Ona je istakla da je stranka koju ona predvodi spremna na poteze koji im donose „političku štetu“ zarad višeg interesa.

– Ukoliko ste gost u bilo kom zdanju, posebno državnom, naravno da će vas domaćin sačekati kako dolikuje, ne vidim razlog da se oko toga polemiše, to je protokol. Ako je nekome bitnije da li smo pili vino od Republike Srpske i teškog položaja u kome se nalazi naš narod zapadno od Drine, onda su oni dovoljno o sebi rekli. Ti pojedinci bi radije sedeli u nekim stranim ambasadama na njihovim koktelima. Njima je bliže Sarajevo a nama Banjaluka i to je nepremostiva podela, navela je Đurđević.

Parović: Snimak sa opozicijom koristi samo Vučiću

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, smatra da „jedinstvo“ oko najvažnijih nacionalnih pitanja treba da postoji i ali on ne vidi koristi od ovog sastanka po Republiku Srpsku, već isključivo korist za imidž predsednika Srbije.

– Nije izdato zajedničko saopštenje kojim se osuđuje nelegalan izbor novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Kristijana Šmita i nije dogovoreno usvajanje deklaracije o genocidu nad Srbima. Dakle, nije dogovoreno apsolutno ništa čime bi se branila Republika Srpska i interes Srba u regionu. Čitav događaj u vili Mir koristi jedino Vučiću koji je i organizovao snimanje učesnika dok piju vino na koktelu i taj snimak poslao u javnost kako bi kompromitovao one koje su na sastanak došli. Čak bih smeo da se zakunem da mu je to bio jedini cilj, naveo je Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari