Da li je Briselski sporazum poražen na nedeljnim izborima na Severu KiM? 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

„Nedeljnim izborima na Severu Kosova i Metohije poražen je Briselski sporazum, a Beograd i Priština vratili su se nekoliko koraka unazad po pitanju normalizacije odnosa „, slažu se sagovonici Danasa.

Marko Milenković iz Nove društvene inicijative smatra da je sada potpuno izvesno da će Sever Kosova u narednom periodu dobiti i novu vlast.

„Međutim, za ove kandidate se ne može reći da su legitimni politički predstavnici naroda na ovom prostoru. Prosto, kada imate izlaznost manju od 3,5 odsto ti izbori sigurno nisu legitimni. Nešto tu baš nije u redu. Međutim, i pre Briselskog sporazuma smo imali sličnu situaciju, kada su Srbi na Severu KiM bojkotovali izbore, a Albanci imali zvaničnu vlast, takođe bez ikakvog uticaja na veći deo stanovništva i na dešavanja. Njihova moć će i ovog puta biti mala baš kao i ovi procenti koji stoje iza njihovog izbora“, napominje Milenković.

Dodaje da su ovi nedeljni izbori vratili Beograd i Prištinu još nekoliko koraka unazad kada je u pitanju normalizacija odnosa.

I Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa slaže se da su nedeljni izbori u četiri opštine na Severu Kosova bili improvizacija izbora.

„Demokratija je naći političko rešenje u kom će se pokazati volja građana. To nije juče bio slučaj, te prema tome ostaje na institucijama Kosova da otvoreno i demokratski razgovaraju sa političkim srpskim subjektima na Severu Kosova kako bi pronašli rešenje.“, navodi Šeholi.

On primećuje da je pomalo čudno da na Severu Kosova u velikoj meri nisu ni Albanci izašli na izbore.

„To samo ukazuje da treba naći rešenje za taj deo Kosova. Izbori jesu legalni, jer su održani po zakonima, ali nisu legitimni jer 97 odsto građana nije učestvovalp na njima“, zaključuje sagvornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari