Dragomir Anđelković: Kapitulaciju na Severu Kosova Vučić će predstaviti kao pobedu 1Foto FoNet/ Milica Vučković

„Vučić je majstor da stvori probleme koje posle predstavlja kao tuđe (ne)delo koje on navodno pokušava da anulira. Kako bi održao kontrolu nad srpskim narodom na KM,ali i i privid u ostatku Srbije da i dalje brani Kosovo i Metohiju, on, verovatno u nekoj vrsti dogovora sa Briselom i Prištinom, permanentno izaziva krize iz kojih Srbi, uz iluziju da drže liniju odbrane, po pravilu izlaze sa novom štetom. Sada nakon „junačkog bojkota“ izbora na Kosovu i Metohiji, Priština će, bez ikakvog legitimiteta na severu Kosova instalirati svoju vlast i na opštinskom nivou“, kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar .

To se, kako kaže, ne bi desilo da beogradski režim nije godinama vodio nacionalno neodgovornu politiku i od sigurnog pravio „veresiju“. I naravano sve to što će produbiti agoniju srpskog naroda kojim će ona, verovatno, u duhu prakse turskih dahija, probati da okupaciono vlada.

„To će pojačati retorički rat Beograda i Prištine, ali mi od toga nećemo imati nikakvu korist“, navodi Anđelković.

Srbi na severu Kosova, pre potpisivanja Briselskog sporazuma od strane establišmenta u kojem je sadašnji predsednik Srbije već preuzeo ključnu ulogu, imali su nedodirljivu lokalnu vlast, a onda je 2013. počeo proces ukidanja institucija Srbije i integrisanja tamošnjeg našeg naroda u kosovski sistem.

„Takva politika je kulminirala 2016, kada je ukinuta Civilna zaštita četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, a radilo se o instituciji koja nimalo nije bila „civilna“ već je predstavljala efikasan mehanizam skoro pa vojno-policijske odbrane i kontrole tog dela našeg teritorije. A čija čizma stoji na nekom terenu, dobro se to zna, on tu ima dominantnu ulogu. Vučić je, iz nekih svojih razloga, učino da takvu ulogu od Srba preuzmu Albanci i tamo gde to nije bio slučaj tj. u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Kosovskoj Mitrovici“, ističe sagovornik Danasa.

Tako će, kaže, verovatno biti i sada, posle „junačkog“ bojkota onoga što se i ne bi desilo da beogradski režim nije godinama vodio nacionalno neodgovornu politiku i od sigurnog napravio „veresiju“,, o dodaje da će bez ikakvog legitimiteta, Priština na severu Kosova instalirati svoju vlast i na opštinskom nivou.

„Štaviše, moguće je da se radi o opasnoj igri preusmeravanja pažnje javnosti. Dok će Vučić u narednim nedeljama po modelu ispraznog navijačkog patriotizma, kao, da brani Srbe na severu Kosova, dotle će Srbija implementirati tzv. francusko-nemački plan o faktičkom priznanju naše secesionističke pokrajine (a srpsko-albansko telo koje tim treba da se bavi, vlast je tiho formirala uporedo dok je glasno govorila o bojkotu izbora). Onda će odjednom Vučić proklamovati pobedu i biće, primera radi, ponovljeni izbori na severu Kosova, ali i formirana Zajednica srpskih opština, a to će zapravo biti pečat na našem porazu. Obična manjinska autonomija u okviru već, sa stanovišta nove pozicije Beograda, nezavisne kosovske države“, objašnjava Anđelković.

Sagovornik Danasa ističe da Vučić produbljuje svoju strategiju stvaranja problema koje onda „rešava“ radi zamajavanja javnosti-

„To u stvari obavlja tako što Srbija kapitulira, uz medijsko-političko plasiranje laži da je, što bi rekao Orvel, poraz zapravo pobeda“, zaključuje politički analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari