Da li je moguć novi masovan skup na Gazeli i ko bi na njega došao? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/EV)

Politička organizacija „Zajedno“ dala je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rok do 1. jula da zakaže konstitutivnu sednicu Skupštine i da bez odlaganja prekine da ponižava građane Srbije. U suprotnom će, kako su naveli, prvo zasedanje Skupštine biti sazvano na mostu Gazela, mestu gde su krajem prošle i početkom ove godine organizovane blokade auto-puta.

Oni pozivaju građane i narodne poslanike da im se pridruže, pa se postavlja pitanje ko će od opozicionih budućih poslanika da im se pridruži i koliko su glađani spremni za nove proteste i blokade.

U „Zajedno“ koju su nedavno oformili Ekološki ustanak, Zajedno za Srbiju i Skupština slobodne Srbije, smatraju da se „nezapamćen cirkus“ oko izbora, koji su prvi put održani 3. aprila, mora prekinuti, jer institucije moraju hitno početi da rešavaju goruće probleme u državi.

„Ovo veštačko vanredno stanje bez operativnih institucija je stvoreno da bi samo jedan čovek odlučivao o svemu“, navode u „Zajedno“.

Jedan od lidera „Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta za Danas kaže da im se još niko nije javio i podržao inicijativu.

Na pitanje koga od kolega očekuje i koliko građana, odgovara da je to svejedno.

– Makar izašlo samo nas petoro, sasvim je svejedno. Mi smo to uradili jer je jasno da je postalo neodnošljivo vanredno stanje u koje nas je uveo, po ko zna koji put, tako što neće da se suoči sa stvarnošću tri meseca nakon izbora koji još nisu završeni. Ja na to ne mogu da ćutim i da ne reagujem. Dobrodošli svi koji hoće da se pridruže to je na njima – kaže Jovanović.

Upitan koliko je realan zahtev i koliko je realno da se završi izborni proces sedam dana od 23. juna, za kada je zakazano novo glasanje u Velikom Trnovcu, kaže da to „samo on zna“ (Aleksandar Vučić, predsednik Srbije prim.aut).

Mnogi predstavnici opozicije nisu bili raspoloženi da o ovoj akciji pričaju za Danas, a oni koji smo dobili kažu da je podržavaju, ali ne odgovaraju da li će na most doći poslanici iz redova njihovih organizacija.

Robert Kozma, iz Ne davimo Beograd, nekada koalicionog partnera članica „Zajedno“, kaže za naš list da „Ne davimo Beograd“ „podržava sve akcije i proteste protiv ovog režima, koje imaju dobar i pravedan cilj, u skladu sa našom borbom za socijalno-pravednu, demokratsku i ekološki održivu Srbiju“.

– Neprihvatljiva je situacija da skoro ni posle tri meseca od održavanja republičkih izbora isti nisu završeni, da imamo treće ponavljanje izbora na jednom biračkom mestu, da nemamo zvanične rezultate izbora, da nije konstituisan parlament. Za tu situaciju je isključivo odgovoran režim. Mogu da pričaju da je navodno sve po zakonu, da su rokovi za odlučivanje nadležnih organa produženi, iako su menjali zakone bukvalno u osvit raspisivanja izbora, ali suštinsko je pitanje – da li je režim toliko razrušio administraciju da se ne mogu pravilno sprovesti izborni zakoni na jednom biračkom mestu – navodi Kozma.

On ukazuje da dok vlast odbija da se suoči sa društveno-političkom realnošću, njima se već dešava ulica jer je građanima dokipelo, pa koriste jedini prostor za komuniciranje opravdanih zahteva, kao što je slučaj sa radnicima FIAT-a ili građanima koji se bore protiv uništavanja životne sredine.

Da podsetimo, Kozma je zajedno sa Aleksandrom Jovanovićem, Biljanom Stojković, Dobricom Veselinovićem i ostalim saborcima podržao protest radnika Fijata koji su u sredu neoliko sati blokirali autoput kod Sava centra.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović za Danas kaže da ako se izborni proces posle glasanja u Velikom Trnovcu ne završi, NS podržava predlog „Zajedno“. On konstatuje da ni 80 dana od završetka izbora u Sbiji nije konstituisana Narodna skupština.

– Nadam se da će sa ponovljenim izborima u Velikom Trnovcu ovaj iozborni proces biti konačno završen, međutim ako se to ne desi podržavamo predlog kolega iz stranke „Zajedno“ – navodi Jovanović.

A izvršni direktor Cesid-a Bojan Klačar kaže da je zahtev atipičan iz dva razloga.

– Prvo, predsednik Vučić po zakonu ne može da zakaže sednicu već to radi predsednik prošlog saziva Narodne skupštine i, drugo, sednica parlementa do 1. jula može da se zakaže samo i isključivo pod uslovom da ne bude nijednog pravnog procesa (zahteva za poništavanje izbora) na glasanju u Velikom Trnovcu 23. juna. Odnosno, neophodno je da se steknu uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata izbora jer bez toga sednica ne može da se zakaže. Ako se desi da postoji otvoren pravni proces – a taj scenario je realniji od toga da se ne desi ništa pošto je u Velikom Trnovcu na sva tri glasanja bilo puno nepravilnosti – ovaj zahtev koalicije Zajedno je nerealan i nijedna vlast ga ne može ispuniti bez kršenja zakona. U tom smislu se čini da ovaj skup nema velike šanse da bude masovan i uticajan jer su zahtevi teško ostvarivi, birači nisu motivisani kao što su bili pre izbora, sezona je letnjih odmora – objašnjava Klačar.

Kako dodaje, nije isključeno da blokada bude uspešna jer za to nije potrebno hiljade i hiljade demonstranata.

– Ali se ne čini da će to biti masovan protest niti da ovaj zahtev može biti motivišući za opozicione birače – zaključuje Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari