Da li je moguć razgovor Vučića i Krivokapića na Bledu? 1Foto: BETAPHOTO/European Council/Zucchi Enzo/DS/ BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Postoji šansa da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sastanu na marginama Bledskog strateškog foruma, a ako se to desi, radiće se o „kraćem, kurtoaznom razgovoru“.

To tvrdi za Danas nezvanično izvor iz diplomatskih krugova, upitan da li je moguć takav sastanak na skupu koji se održava 1. i 2. septembra na Bledu.

S druge strane, ni u Predsedništvu Srbije ni u Vladi Crne Gore nismo dobili odgovor na pitanje o eventualnom susretu dvojice zvaničnika.

Krivokapić je, podsetimo, 17. avgusta putem svog zvaničnog naloga na Tviteru poručio da se „raduje najavljenom susretu“, i u svojoj objavi označio Vučićev nalog na toj društvenoj mreži, ali nije precizirao na koji sastanak misli.

„Vlada na čijem sam čelu nikada nije nikoga ponižavala, niti to ima nameru. Posebno nama najbližu Srbiju. Želeli smo i dalje želimo najbolje moguće odnose. Upravo je to bio razlog zbog kojeg smo smatrali i dalje smatramo da treba čim pre da sednemo i rešimo sve što opterećuje naše odnose. Radujemo se najavljenom susretu, pre svega zbog dobrobiti naroda koji žive u obe države“, napisao je crnogorski premijer.

Bila je to javna reakcija Zdravka Krivokapića na Vučićevu izjavu da želi najbolje odnose sa zvaničnom Podgoricom ali da neće dozvoliti da „Srbiju bilo ko ponižava“.

Odnosi dvojice zvaničnika dodatno su “zahladneli” nakon što je ovog leta Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici, što je Vučić okarakterisao kao narušavanje “vitalnog interesa srpskog naroda”, uz poruku:”Daleko im lepa kuća”.

Nije izvesno ni da li će predsednik Srbije prisustvovati svečanosti ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koja će se održati 5. septembra na Cetinju.

Vučić je prošlog vikenda rekao da će 2. ili 3. septembra saopštiti svoju konačnu odluku o tome.

Krivokapić je juče izjavio da neće ići na navedenu ceremoniju, ali i da “neće biti zabrane ustoličenja”.

Pored Vučića i Krivokapića, na listi učesnika Bledskog strateškog foruma nalaze se brojni balkanski i evropski zvaničnici.

Kako se može videti iz zvaničnog programa, Vučić će u sredu  govoriti na takozvanom „liderskom panelu“, koji počinje u deset sati ujutru, pod nazivom „Izdržati i istrajati“.

Ostali govornici su, između ostalog, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, češki premijer Andrej Babiš, slovački premijer Eduard Heger, slovenački premijer Janez Janša, predsednik Saveta EU Šarl Mišel, te premijeri Grčke, Mađarske i Hrvatske, Kirijakos Micotakis, Viktor Orban i Andrej Plenković, ali i potpredsednica Evropske komisije zadužena za demografiju i demokratiju Dubravka Šujica. Planirano je da te diskusije traju dva časa.

Istoga dana biće održano još nekoliko sesija na različite teme.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Zoran Zaev i Zdravko Krivokapić, govoriće na panelu posvećenom proširenju EU.

Među ostalim govornicima najavljeni su novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kao i predsednici Slovenije i Bugarske, Borut Pahor i Rumen Radev.

RTS je nedavno preneo na svom portalu da je predsednik Srbije najavio da će na Bledu imati brojne razgovore.

– Jedini sam političar iz našeg regiona koji neće da učestvuje u regionalnom već u evropskom formatu, rekao je on, najavivši da će se sastati sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, kao i domaćinima, a veruje i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je napomenuo i da će se sresti sa mnogim evropskim liderima, među kojima je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa kojom će se, kaže, dodatno dogovarati o njenoj poseti Srbiji.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari