Da li je potez Surinama od velike važnosti za Srbiju? 1

U okviru rubrike „Pitanje dana“ list Danas je pitao sagovornike kako komentarišu to što je Surinam povukao odluku o priznanju Kosova.

Aleksandra Joksimović

predsednica Centra za spoljnu politiku

Ne treba širiti lažnu nadu da je proces priznanja reverzibilan. Ključne zemlje, koje vuku poteze i imaju odlučujući uticaj na međunarodne odnose ne samo da su nezavisnost priznale, nego su i uticale na druge međunarodne aktere da se pridruže procesu priznanja. Stav ovih zemalja se neće menjati.

Sanda Rašković Ivić

potpredsednica Narodne stranke

Radujem se toj vesti. Mnogi su shvatili, ili će tek shvatiti kakvu strašnu Pandorinu kutiju je otvorila podrška samoproglašenoj nezavisnosti Kosova. Svakako, povlačenje priznanja je odgovoran potez.

Dragomir Anđelković

istoričar i analitičar

Za Srbiju je ta vest od prvorazrednog značaja. Iako je Surinam mala zemlja, takav potez označava značajan preokret u svetu, od čega i Srbija može da ima koristi. Naime, slučaj Katalonije „na velika vrata“ je manifestovao ono što se desilo samoproglašenom nezavisnošću Kosova, odnosno ukazao na štetnost odluke pojedinih zemalja da priznaju tu jednostranu nezavisnost.

Borko Stefanović

lider Levice Srbije

Ne bih ulazio u sada popularne ocene značaja Surinama kao države, ali to jeste dobra vest i jeste kuriozitet. Retka je stvar u međunarodnim odnosima da neko povuče priznanje. To je svakako diplomatski poraz Prištine i poruka ostalim državama koje su priznale nezavisnost Kosova da se ništa strašno neće desiti ako povuku priznanje, kao što se ništa značajno nije desilo kada su priznali.

Vjerica Radeta

predsednica Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke

Treba biti zahvalan svakoj državi koja donese takvu odluku. Nadamo se da će biti sve više država koje će doneti takvu odluku. Treba diplomatski raditi na tome jer nam je svaki glas veoma važan.

Aleksandar Čotrić

potpredsednik Srpskog pokreta obnove

To je dobra vest. Nadam se da će isto učiniti još neke države zbog probuđenog bauka separatizma koji traži analogiju sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari