Vladimir Orlićfoto FoNet Zoran Mrđa

U javnosti se sve češće spominje da će bivši predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić zauzeti mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije. Za sada nema potvrde takvim spekulacijama, ali je jasno da se za ovog visokog funkcionera SNS i donedavno drugog čoveka u zemlji, koji uživa Vučićevo ogromno poverenja, priprema neka značajna funkcija. Jer, njegovo se ime, uprkos svim nagađanjima, nije našlo na podugačkoj listi članova Vlade Srbije.

Pominjalo se da bi Orlić mogao da zameni sadašnjeg premijera Miloša Vučevića na mestu ministra odbrane, ali to mesto je, ipak, pripalo Bratislavu Gašiću.

Slovio je i za kandidata za ministra policije, ali je i to mesto popunio Ivica Dačić, lider socijalista, a Ana Brnabić je sela u njegovu dojučerašnju fotelju. Orliću je za sada ostala samo funkcija poslanika, jednog od stotinak poslanika Srpske napredne stranke u republičkom parlamentu.

Teško je poverovati da će on ostati samo na toj funkciji, da će se zadovoljiti slikom na zidu parlamenta, jer, kako navode dobro upućeni, spada u ambiciozne osobe, ali i u „najkorisnije naprednjake“.

Sagovornici Danasa smatraju da Vučić njega čuva baš za mesto direktora BIA, koje je u v.d. stanju, nakon što se Vulin „žrtvovao za Srbiju“ i podneo ostavku. Doduše, aktuelni direktor BIA je Tomislav Radovanović, ali uz njegovo ime stoji i v.d. i malo ko veruje da će on ostati kao trajnije rešenje. Izvori Danasa navode da će se Radovanović iz fotelje šefa BIA preseliti u dugo upražnjenu fotelju direktora policije, čime će se Dačićeva moć umnogome smanjiti.

Doduše, pitanje je da li će Radovanovića zameniti Orlić ili, kako se takođe spekuliše, Bojan Dimić, načelnik Prve uprave u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Upućeni tvrde da će se u Srpskoj naprednoj stranci baš po tom pitanju, izbora novog šefa BIA, lomiti koplja, ali se zna i da će Vučićeva biti poslednja.

Da Vučić za Orlića sprema nešto posebno prvi je u emisiji Takovska 10 na RTS progovorio Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

„Ja mislim da je jako lepa stvar to što za koji dan gospodin Orlić odlazi na novu dužnost u BIA i građani će najzad moći i od nas da čuju nešto, jer Orlić neće moći da daje izjave“, izjavio je Stefanović.

Tu informaciju Orlić, koji je takođe bio u emisiji, nije potvrdio niti demantovao.

„Ja sam narodni poslanik, nemojte vi da se brinete za mene, brinite samo šta ćete raditi naredne četiri godine u toj Skupštini“, odgovorio je smejući se poslanik SNS-a Vladimir Orlić.

Miroslav Parović iz Narodng slobodarskog pokreta smatra da je ideja da Orlić preuzme BIA Vučićeva, a sve kako bi umanjio uticaj koji tamo imaju Bratislav Gašić i Zvonko Veselinović.

„U narednom periodu kada će Vučić, poput Putina, ući u obračun sa delom struktura bezbednosnog sistema, bitno mu je da ima lojalnog čoveka u BIA. Takođe će, uskoro naterati i Dačića da imenuje direktora policije koji će opet biti lojalan Vučiću i koji će potpuno rukovoditi tim sektorom. Inače, Gašić nije hteo da imenuje direktora policije kako bi on imao stvarnu kontrolu u MUP-u“, navodi Parović.

Dodaje da nas uglavnom brzo čeka otvoreni rat unutar naprednjaka, koji će, kao prvi čin, imati obračun u bezbednosnim službama.

Sagovornici Danasa tvrde da iako Orlić nema profesionalno iskustvo u radu BIA, njega krase neke druge osobine, a to je da je spreman da „pogine“ za Vučića, odnosno da bespogovorno sprovodi sve ono što predsednik države od njega bude tražio.

Za poziciju predsednika Skupštine Orlić se svojevremeno kandidovao pričom o upravljanju letećim automobilom u spotu SNS-a, smeštanjem otkaza profesorkama u ćuprijskoj Višoj medicinskoj školi i neprevaziđenim uspehom u prekidanju sagovornika dok govori.

Iako su sposobnost javnog i uvežbanog blamiranja za partiju i beskrupuloznost izuzetno bitni za preuzimanje bilo koje javne funkcije, sposobnost ometanja slobodno izgovorene reči u živom programu RTS-a, Orlića je verovatno posebno preporučila za prvog čoveka Skupštine Srbije. Zašto ne i za novu funkciju u BIA?

Uostalom, neće biti prvi put da u BIA bude doveden čovek slabog profesionalnog i moralnog kvaliteta. To je bila praksa tokom čitave vladavine SNS, jer važno je da šef BIA ima političku podršku za ono što, treba da napravi.

Vladimir Orlić član je Srpske napredne stranke od 2008. godine gde je obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova, a bio je i predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi SNS-a 2012, 2014. i 2018. godine, za odbornika u Skupštini opštine Čukarica 2016. Odbornik u Skupštini grada Beograda bio je od 2016. do 2022. Za narodnog poslanika sa liste koju je predvodio SNS izabran je 2014, 2016, 2020. i 2022.

Obavljao je dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe SNS u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsednika Skupštine od 2020. do 2022. Godine, a od 2022. do 2023. bio je predsednik Skupštine Srbije.

BIRN je 2018. objavio dokumentaciju koja pokazuje da je inspekcija Ministarstva prosvete angažovanje Orlića i Aleksandra Martinovića kao predavača u u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji ocenila nezakonitim. Orlić je u maju 2020, u gostovanju na TV N1, negirao da je zaposlen u toj školi, ali je BIRN sutradan objavio dokumentaciju koja pokazuje da je on bio angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/20 godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari