Da li je Vučićevo pozivanje na Ustav ubedljiv argument da odloži saopštavanje imena mandatara vlade? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Odbijanje predsednika SNS Aleksandar Vučića da javnosti kaže ko je predlog naprednjaka za mandatara vlade, jer mu to Ustav ne dozvoljava, teško da može biti valjan i ubedljiv agrument posle dugogodišnjeg kršenja tog dokumenta.

Sagovornici Danasa kažu da je Vučićev nastup u kojem zainteresovana javnost nije čula dugo očekivano ima onog ko će formalno biti zadužen da sastavi novu vladu, izgledao kao dramatizacija koja je sama sebi svrha te da je potpuno nebitno ko će i kada postati mandatar u zemlji u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu.

Vučić, koji istovremeno obavlja funkciju predsednika države, je posle sednice Predsedništva stranke čiji je lider, rekao da ne može da kaže da li će mandatar biti naprednjaci Ana Brnabić ili Miloš Vučević, ili neko treći zbog Ustava, pa se saopštavanje te informacije odlaže za 48 sati.

– U skladu sa Ustavom republike Srbije, saopštiću to kao predsednik republike. Ne mogu to da radim kao predsednik stranke, u skladu sa tim ili u petak popodne ili u subotu jutro saznaćete ime mandatara – rekao je Vučić i ostavio deo zainteresovane javnosti zbunjenom budući da on od kako je postao predsednik Srbije, 2017. ne mari puno za ustavna ovlašćenja.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za Danas kaže da je Vučićevo obrazloženje izgledalo kao dramatizacija koja je samoj sebi svrha.

– I sutra će Vučić istovremeno biti i predsednik Republike i predsednik SNS. Odista bi bilo prijatno iznenađenje da ova dva dana upotrebi na to da dâ ostavku na mesto predsednika stranke. Inače, sve ovo je samo poigravaje sa Ustavom shvaćenim krajnje formalno. Kao što odelo ne čini čoveka, ne čini ga ni kancelarija, ni državna ni stranačka – navela je ona.

A Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu, i bivši lider DS, navodi da Vučić, jednostavno zamajava javnost.

– Za Ustav mari kao za lanjski sneg i svakodnevno ga krši tako što drastično prekoračuje svoje nadležnosti. Radi se o očiglednom skretanju pažnje građana, jer nikoga u Srbiji, čak ni naprednjake, nećete ubediti da mu je, naprasno, stalo do poštovanja najvišeg pravnog akta. Verovatno je u toku neka velika pljačka koju zabašuruje nevažnim temama. Potpuno je nebitno ko će i kada postati mandatar u zemlji u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu. U ovoj državi su Ustav i zakoni već deset godina samo “za protivnici” – da parafraziram Nikolu Pašića – navodi on.

Dok politikolog Boban Stojanović smatra da se Vučić „kvalitetno šali sa nama“. On je komentarišući izjavu Vučića upitao kako će izgledati „transfer informacija“ između predsednika SNS-a i predsednika Srbije.

– Hoće li stati ispred ogledala i preneti informacije koje je juče imao – upitao je Stojanović gostujući na televizij N1.

I zaista se na političkoj sceni kojom upravlja Vučić ponovo igra predstava u kojoj se potpuno jednostavne stvari i radnje komplikuju, odlažu zarad kupovine vremena i skretanja pažnje sa drugih tema poput kosovskog problema ili nadolazeće neizvesne zime zbog nedostataka energenata i već velikih poskupljenja.

Kada smo već posle više od četiri meseca od izbora došli u situaciju da čekamo da nam partija, koja je sa svojom koalicionom listom osvojila najviše mandata, saopštava važne vesti o svom kandidatu za mandatara, to je mogao da učini i neko od stranačkih potpredsednika a ne predsednik Vučić, koji bi onda tu osobu mogao da i formalno predloži Narodnoj skupštini kandidata za predsednika vlade.

Podsetimo da ga je SNS, kao predsednika, još u julu obavestio o tome da ima većinu u Skupštini.

Da se naprednjaci ozbiljnije odnose prema državi, odmah nakon toga je Vučić mogao da poveri mandat SNS odnosno osobi koju stranka preloži.

„Danas me je SNS obavestio da već ima većinu u Skupštini, ali da se ona kreće od 130 do 160 narodnih poslanika. Zamolio sam ih kada budu sigurni, da me obaveste, da bih mogao, u skladu sa Ustavom, mandat da poverim licu koje SNS predloži“, kazao je Vučić u julu posle završenih konsultacija sa predstavnicima lista koje su ušle u paralment, što mu je ustavna i zakonska obaveza.

Odogovarajući na pitanja novinara, istakao je da će se za desetak dana znati nešto više, te da je jasno da će mandatar biti ili sa liste SNS ili sa liste nekog od koalicionih partnera.

On je to verovatno tada izgovorio znajući da koga god SNS predloži može da obezbedi izbor Vlade, kako piše u Zakonu o predsedniku.

Ipak, na ime ćemo čekati do subote, a na formiranje nove vlade, nova najava Vučića je da se neće čekati duže od dve tri nedelje od trenutka kada mandatar za njen sastav bude izabran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari