Da li Vladimir Đukanović najavljuje "obračun" Vučića i Stefanovića? 1Foto:Fonet

Da Nebojša Stefanović, ministar odbrane, ubuduće verovatno više neće biti ministar indirektno je ukazao i Vladimir Đukanović, poslanik SNS i član Predsedništva ove stranke.

On je time potvrdio pisanje Danasa da je lider vladajuće SNS Aleksandar Vučić doneo odluku da za Stefanovića nema mesta u narednim vladama, bilo da dođe do rekonstrukcije vlade ili formiranja nove, a možda i pre ukoliko okolnosti to budu zahtevale.

Đukanović je naime, u autorskom tekstu za Blic, bez pominjanja imena Stefanovića, ali sa jasnim naznakama o kome se radi, između ostalog napisao da mu ništa ogavnije nije nego kada političar da bi sačuvao svoju poziciju posegne za saopštenjiam u kojima iskazuje bespogovornu lojalnost predsedniku, lideru, vođi i da se odmah zna da je taj u žestokoj nemislosti i da očajnički pokušava da se uhvati za nešto.

Đukanović, koji u delu javnosti važi za Vučićevog glasnogovornika, dalje piše da je taj neimenovani političar „svestan da se kraj njegovog ministrovanja, pa i ozbiljnog bavljenja politikom, bliži i da je vreme za polaganej računa“ te da je „ministar krenuo u svoju poslednju bitku“.

Budući da je Stefanović krajem nedelje saopštio da ne osniva svoju stranku i da je u politici jer veruje u Vučića, prilično je jasno na koga bi Đukanović mogao da misli.

Izvori Danasa u SNS smatraju da bi ova Đukanovićeva poruka mogla da bude uvod u „konačni obračun Vučića i Stefanovića“ budući da su za septembar najavljeni stranački izbori u vladajućoj stranci, te da bi Stefanović mogao da očekuje da će na njima „njegovi ljudi“ biti „počišćeni“, a moguće i on izbačan iz partije.

Kako dodaju naši sagovornici, vrh stranke preko Đukanovića sugeriše Stefanoviću da se mirno skloni i prihvati odlazak u diplomatiju, što je trentno Vučićeva najbolja ponuda.

Kao i da o eventualnom osnivanju partije Stefanović ne bi trebao ni da razmišlja, smatraju napednjaci sa kojima smo razgovarali.

Kako nam je rečeno, velika većina naprednjaka veruje svom lideru i spremna je da Stefanovića pusti niz vodu, što su pokazali prilikom nedavnog izjašnjavanja stranačkih odbora o njegovom radu, što je završilo Stefanovićevim povlačenjem sa funkcije prvog čoveka odbora u Beogradu.

Ipak, deo naprednjaka donekle i strepi da li Stefanović zaista ima neke dokaze protiv Vučića.

Naši izvori među naprednjacima u Beogradu, kažu i da im nije jasno Stefanovićevo ponašanje, koje je suviše defanzivno ukoliko on zaista ima neki kompromitujući maretija.

Oni zaključuju da, čak i ako tako nešto postoji, Stefanović trenutno ne želi s tim u „rat protiv Vučića“, već mirno razrešenje ove situacije.

Otud, smatraju naši izvori, i saopštenja u kojima Stefanović iskazuje lojalnost lideru ili izjave da je njegov odnos sa Vučićem samo njegov te da mu pravljenje stranke nije na pameti.

Ali, kako dodaju, potencijal Stefanovića ne treba potcenjivati, jer kako objašnjavaju, ako on ne progovori, mogli bi da „njegovi počišćeni ljudi“ da kažu sve o onome što su naprednjaci nezakonito radili svih ovih godina na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.