Da li Vučića po silasku sa vlasti čeka suđenje, kao što je izjavio Savo Manojlović? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Deset godina od pobede Srpske napredne stranke na opštim izborima ideja mirne, demokratske smenjivosti vlasti čini se sve daljom.

Podjednako apstraktnom deluje i pomisao da bi neko iz vlasti ko nije “pušten niz vodu” mogao da odgovara pred srpskim pravosuđem za bilo koje krivično delo. To dokazuje sve duža lista afera koje ostaju bez ikakvog pravnog epiloga.

Stoga, ne treba da čudi da u javnom životu sve više pojedinaca govori da će vladavina Aleksandra Vučića da se okonča u sudnici, gde će biti suočen sa svim optužbama koje pravosuđe nije smelo da podigne za vreme njegove vladavine.

Poslednji koji je implicirao takav scenario bio je direktor kampanje “Kreni – promeni” Savo Manojlović. U intervjuu za Danas Manojlović je istakao da će zalagati da i Vučić ima fer i slobodno suđenje.

Ideja da će Vučićeva karijera biti okončana sudskim procesom ni po čemu nije originalna. Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić svojevremeno je bio na meti kritika zbog izjave da će veruje da će predstavnicima režima suditi revolucionarni sud.

Komentarišući izjavu Sava Manojlovića, Bakić za Danas ističe da svaki čovek zaslužuje fer i pošteno suđenje, dodajući da “ne veruje da bi predsednik SNS-a na to pristao, jer je i on svestan kakva je priroda njegovih ogrešenja o pravdu i zakon”.

Upravo to je, prema mišljenju novinara Srđana Škora, ključno pitanje – ko će, kada, na koji način i pod kakvim optužbama izvesti Vučića na sud.

– Inače, nije sporno da svako, pa i Vučić, ima pravo na fer i pošteno suđenje, šta god da je uradio. Sudeći po stanju svesti u našem društvu nisam preveliki optimista da je to baš izvodljivo. Posebno kada su naši sudovi u pitanju, kaže Škoro.

Da će Vučić završiti na optuženičkoj klupi nema dileme za Srđana Milivojevića, predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke.

– Aleksandar Vučić često patetičnim glasom napominje da će njega snaći sudbina jednog političara sa ovih prostora, nevešto pokušavajući da sebe besramno poredi sa Zoranom Đinđićem, čije ubistvo je proslavio svojim trećim pijanstvom. Ja sam siguran da predsednik SNS misli na Iva Sanadera, hrvatskog premijera koji je na služenju kazne u zatvoru Remetinac, navodi MIlivojević dodajući da je apsolutno saglasan sa Savom Manojlovićem da će “trenutno samozvani predsednik Srbije koji nije položio zakletvu pred parlamentom, svoju karijeru okončati na optuženičkoj klupi Specijalnog suda za organizovani kriminal gde će mu se odrediti pravedna kazna za svo zlo koje nam je učinio”.

Sličnog stava je i advokat Borivoje Borović napominjući da je gotovo ubeđen da će najviši predstavnici aktuelne vlasti zbog povezanosti sa organizovanim kriminalnim grupama završiti u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

– Tužilaštvo će imati pune ruke posla kako bi procesuiralo sve odgovorne, ali će im posao znatno olakšati sami pripadnici kriminalnih grupa koji će se, nakon što dođe do promene vlasti, sami javljati da govore o svojim vezama sa političarima, kaže Borović.

Jedan od onih koji su i sami govorili o vezama aktuelnog režima i kriminalnih struktura je Mlađan Đorđević, lider desno orijentisanog pokreta Oslobođenje. I pored toga, on u kritičkom tonu komentariše izjavu Sava Manojlović ističući da je on u dogovoru sa Vučićem prekinuo “proteste koji su mogli da obore izdajnika na vlasti”.

– Dao je reč čoveku koji je zarobio Srbiju i poništio sve institucije. Lešinario je na borbi protiv Rio Tinta, a ustvari je pravio sebi političku kampanju pa mu je i ova izjava deo te kampanje i prazna priča kao i pretnja Vučiću suđenjem. U slobodnoj Srbiji biće na svom mestu obojica – Vučić u zatvoru, a dr Savo će prodavati maglu što jedino i ume da radi, navodi Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari