Prvih pet godina predsednikovanja Aleksandra Vučića i brojna neispunjena obećanja 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Petogodišnji mandat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započet 2017. godine, obilovao je brojnim neispunjenim obećanjima ali i bizarnim izjavama prvog čoveka naše zemlje.

Tako je, predsednik Aleksandar Vučić u junu 2017. godine tokom razgovora sa čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom izjavio da nova zgrada Beogradske filharmonije mora da bude završena do 2020. godine.

Ta godina je prošla ali predsednikovo obećanje nije ispunjeno. U međuvremenu je saopšteno da je planirani rok za završetak projektovanja zgrade Beogradske filharmonije sa tehničkom kontrolom, kraj ove ili početak sledeće godine.

Naime, tek tada može da počne izgradnja, koja će trajati oko tri godine, tako da nova zgrada Beogradske filharmonije najranije može biti završena 2026. Drugim rečima, čak šest godina kasnije nego što je predsednik Vučić, svojevremeno najavio.

Početkom 2018. godine Vučić je izjavio kako će predsednik Srpske napredne stranke biti „ još godinu dana“ međutim četiri godine kasnije on je i dalje na čelu stranke, istini za volju najavivši da će se povući sa te pozicije nakon aprilskih izbora i formiranja nove republičke vlade, na kojima je inače izborio i novi predsednički mandat do 2027. godine.

Obilazeći radove na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije u Beogradu u aprilu 2019. godine predsednik Vučić je rekao da će izgradnja dečje klinike Tiršova dva  početi na proleće 2020. godine. To se nije desilo, tačnije rečeno radovi su započeti kasnije nego što je predsednik najavio, odnosno 20. oktobra prošle godine.

U decembru 2017. godine predsednik Vučić je istakao da će pozorište u Vranju biti otvoreno tokom 2018. godine. I u toj svojoj prognozi prvi čovek Srbije je pogrešio pa je tako do otvaranja tog pozorišta došlo u oktobru 2019. godine.

Predsednik Srbije svojevremeno je „omašio“ i rekavši da će „krajem 2018. godine biti još jedno povećanje plata od 10 odsto“ kao i da će do kraja te godine prosečna plata biti 500 evra.

U drugoj polovini februara Vučić je izjavio da će pitanje v.d. direktora Elektroprivrede Srbije „biti rešeno u narednih pet do šest dana“ međutim novi vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Miroslav Tomašević na tu funkciju postavljen je tek mesec dana kasnije, tačnije rečeno 3. marta.

Inače, izjava predsednika Aleksandra Vučića koja glasi „ne gostujem često po televizijama“ proglašena je za laž godine u anketi Istinomera u 2021.

Šta je sve rekao u govoru prilikom polaganje zakletve za prvi mandat 2017. godine pročitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari