"Da se nasilje ne bi ponovilo, važni su zaključci istraga EU, Kfor, Euleks, SAD, ali i uvođenje sankcija Srbiji": Kurti o tragediji u Banjskoj 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da je od napada u Banjskoj prošlo dva meseca i da je bilo dovoljno vremena da se izvrši detaljna istraga i izvuku zaključci o tome.

„Da se nasilje ne bi ponovilo, važni su zaključci istraga EU, Kfor, Euleks, SAD, sa jedne strane, ali i uvođenje sankcija Srbiji, sa druge strane“, rekao je Kurti.

„Mere i sankcije za Srbiju ne želimo samo kao kaznu, već pre svega da ne bi bilo ponavljanja. Ne možemo tolerisati bilo kakve događaje koji liče na teroristički i zločinački napad od 24. septembra i zato se mora delovati sada a ne sutra“, kazao je novinarima kosovski premijer.

Dodao je da je u proteklim devet meseci Srbija prekršila najmanje osam od 11 tačaka Osnovnog sporazuma na putu normalizacije odnosa, te je stoga „potpisivanje sporazuma ono što bi poništilo povrede i garantovalo njegovo prihvatanje i stabilnu primenu“.

Govoreći o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) Kurti je rekao da je na posrednicima u dijalogu da odluče kada će da objave nacrt Statuta ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari