Dačić: I naredna godina puna izazova 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su prethodna i ova godina bile izuzetno teške zbog pandemije, ali da je Srbija uspela da ostvari značajne rezultate i da sa puno optimizma ulazi u 2022. godinu, uz svest da će i naredna godina biti puna izazova.

„Naredna godina će biti puna izazova na planu geopolitke i zbog mnogih rizika koje nosi pandemija, kao i energetska kriza i klimatske promene“, rekao je Dačić uoči konferencije „The Economist: Svet u 2022“.

Istakao je da Srbija ima interes sa sačuva političku stabilnost, da bude sačuvan regionalni mir kako bi se stvorili uslovi za ubrzani ekonomski razvoj.

Na konferenciji koju je organizovao „Color Media Communications“, biće sumirana postignuća u politčkom, ekonomskom i društvenom ambijentu Srbije u tekućoj godini i razmatrani izazovi u narednoj godini. Video izjavom obratiće se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na otvaranju konferencije govoriće, kako je najavljeno, ministarke Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Tatjana Matić, Darija Kisić Tepavčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija Fransoaz Žakob, direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova, direktorka UNHCR-a Frančeska Boneli i šef regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi.

Tema prvog panela je „Brave New World: Kako će svetski poredak izgledati u 2022“ na kome će govoriti ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud, ambasador Kanade Džajlz Norman, ambasador Francuske Pjer Košar i ambasador Egipta Amr Aljowaily, i pomoćnik ministra spoljnih poslova i šef Sektora za EU Nebojša Košutić.

Na drugom panelu „Privreda pre i posle pandemije: izazovi u 2022“ učestvuju predstavnici bilateralnih komora i poslovnih asocijacija – AmCham, Britansko-srpske privredne komore, Francusko-srpske privredne komore, Komore italijansko-srpskih privrednika, Japanske poslovne alijanse u Srbiji.

Biće predstavljena i studija slučaja „Digitalni ekosistemi kroz inovacije i partnerstva“, kao i studija slučaja „Lokalizacija srpske privrede“.

Na trećem panelu „Šta posle 2021: Globalni izazovi i lokalna iskustva“ predviđeno je obraćanje ekonomista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari