Dačić: Od decembra intenzivniji kontakt sa EU? 1Foto: EPA-EFE/Koča Sulejmanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer očekuje da će nova vlada u Prištini ukinuti takse i da će se stvoriti uslovi za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Dačić je za Prvu televiziju naveo da mu je Palmer na sastanku na Bledu rekao šta su njegovi prioriteti i da oni nisu vezani samo za dijalog Beograda i Prištine, već se odnose i na stabilizaciju celog regiona, ali su se u razgovoru najviše zadržali na Kosovu.

„Njihova su očekivanja da će se intenzivirati kontakti i razgovori tek nakon završetka izbora i konstituisanja vlade u Prištini“, naveo je Dačić.

On je dodao da nas posle toga čeka „period tranzicije u Evropskoj uniji, od Federike Mogerini ka Borelju, a posle su izbori u Srbiji“. Nije realno očekivati neke velike napretke u narednom periodu, ali od decembra bismo mogli da počnemo malo intenzivniji kontakt, da oni izvrše dodatni pritisak na novu vladu da ukine takse i stvori uslove za nastavak pregovora, preneo je Dačić.

Upitan da prokomentariše predlog predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića da posle parlamentarnih izbora 2020. godine Dačić bude premijer Srbije, Dačić je rekao da je prerano da se o tome govori, ali i da će onaj ko osvoji najveći broj glasova predložiti mandatara.

„Dragan Marković je rekao ono što se očekuje uvek kada izlazite na izbore. Mi smo uvek imali kandidate kada smo nastupali. Normalno je da ćete, kada učestvujete na izborima, svoje predloge da iznesete pred javnost“, izjavio je Dačić. „Nismo mi najavili da smatramo da ćemo mi da osvojimo najveći broj glasova. Onaj ko osvoji najveći broj glasova taj će svakako predložiti mandatara“, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari