Dačić: Rezolucija EU je politički pamflet, ali ostaje gorak ukus da je Srbija ukaljana 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da Rezolucija Evropske unije o izborima u Srbiji predstavlja politički pamflet koji ne obavezuje druge institucije da po njoj postupe, ali da ostaje gorak ukus da je Srbija ukaljana.

On je u intervjuu za list Kurir naveo da su postizborni potezi opozicije strategija kako da se ne prizna „težak izborni poraz“ i da se iz „još jedne izgubljene bitke izvuče što veća korist“.

„Izbori su u svakoj demokratskoj državi isključivo unutrašnje pitanje i niko spolja u njih ne može da se meša. Nijedna država koja ima minimum dostojanstva to neće da dopusti“, rekao je Dačić.

Povodom sednice Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija u SAD, na kojoj je učestvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić je ocenio da to pokazuje da je Srbija uvažena na međunarodnoj sceni, da njeni stavovi imaju odjek i da se poštuju čak i od onih koji najviše podržavaju Prištinu.

„Srbija je ostvarila nekoliko veoma važnih stvari, najpre je uvažen naš zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti, zatim uspeli smo da osiguramo da ta sednica bude otvorena za javnost i na kraju, govorom predsednika Vučića dali smo našu najubednjiviju argumentaciju u vezi sa stanjem na Kosovu i Metohiji, koju niko ne može da opovrgne“, rekao je Dačić.

On je naveo da je svestan da postoje države od kojih ne može da se očekuje da promene svoj stav po pitanju Kosova.

„Oni kao da su znali da će to biti izuzetno ubedljiv nastup Srbije i njenog predsednika, pa je bilo dosta otpora da sednica Saveta bezbednosti bude otvorena, pre svega od velikih zapadnih država“, istakao je Dačić.

On je ocenio da ako Srbija ne digne svoj glas niko to neće uraditi za nju.

„Neće jedna sednica Saveta bezbednosti da reši sve probleme, pa bila ona i ovako ubedljiva za poziciju Srbije. Ali da nije bilo sednice, Kurti bi mnogo lakše nastavio po starom, bio bi ohrabren da još jače ugnjetava kosovske Srbe“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari