Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije, izjavio je za Danas da su svi učesnici jučerašnjeg samita ministara spoljnih poslova EU podržali evropsku integraciju Srbije.

Dačić je preneo da je na marginama konferencije šefova diplomatija zemalja članica EU i Zapadnog Balkana, između ostalog, imao bilateralne susrete sa ministrima spoljnih poslova Italije i Grčke Federikom Mogerini i Evangelisom Venizelosom, inače predsedavajućim skupa.

„Italija počinje predsedavanje EU 1. jula i dogovorili smo se sa Moreginijevom da dođem odmah u posetu, a sa Venizelosom sam razgovarao o tome kako da Grčka što više pomogne Srbiji do kraja njihovog predsedavanja. Takođe, imali smo zajednički sastanak sa evropskim komesarom Štefanom Fileom i svim ministrima Zapadnog Balkana. Utisci su vrlo dobri, sve zemlje EU su javno podržale Srbiju u evropskim integracijama“, precizirao je ministar Dačić.

Sastankom u organizaciji Grčke, kao predsedavajuće EU, simbolično je obeležena i decenija od usvajanja Solunske agende kojom je trasiran put za evrointegracije Zapadnog Balkana. Konferencija je imala dve sesije – prva je bila na temu „Deset godina proširenja i evropske integracije Zapadnog Balkana“, a druga na temu „Dalje od Solunske agende – Saobraćajna i energetska povezanost“. Skup je počeo u sredu uveče, svečanom večerom koju je za šefove delegacija priredio Venizelos.

U članstvo EU pre deceniju su stupile bivše sovjetske republike Estonija, Letonija i Litvanija, bivše članice Varšavskog pakta Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka, bivša jugoslovenska republika Slovenija i dva sredozemna ostrva Kipar i Malta.

Optimizam

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak je u izjavi novinarima u Solunu naglasio da je evropska perspektiva regiona „i te kako živa“. „Dobro je da smo se sastali i da razgovaramo i drago mi je da se to povezuje sa velikom rundom priključenja EU pre 10 godina i ja ću ovde preneti šta je to značilo za moju zemlju, koliko se poboljšao kvalitet života“, rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari