Dačić u SB UN: Prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova 1SB UN Foto: MSP (arhiva)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovo je danas u Savetu bezbednosti UN pozvao na dijalog o rešavanju kosovskog pitanja mirnim putem i dodao da poslednja dešavanja na Kosovu ukazuju na potrebu aktivnijeg delovanja međunarodnih organizacija na terenu.

Na sednici na kojoj je razmatran novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, Dačić se založio za nastavak Misije UN na Kosovu.

On je upozorio predstavnike zemalja članica SB UN da, prema saznjanima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova.

„Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće“, dodao je Dačić.

On je pozvao na dijalog i rešavanje višedecenijskog kosovskog problema „mirnim putem uz pronalaženje kompromisnog rešenja“.

„Nadam se da ćete svi podržati ovaj moj poziv, ali isto tako, nadam se da ćete jasno i nedvosmisleno reći šta je za uspešan dijalog potrebno. A potrebne su dve strane koje se racionalno i razumno ponašaju, koje su spremne da razgovaraju, a zatim dogovoreno i sprovedu“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da dešavanja na Kosovu proteklih nedelja, ali i proteklih meseci samo govore da je neophodan povećan oprez međunarodne zajednice, ulaganje više napora i aktivnije delovanje medjunarodnih organizacija.

„Srbija je uverena da Misija (UN na Kosovu) mora u potpunosti da ostane angažovana po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom. U suprotnom, poslala bi se poruka Srbima da neće moći da ostanu i da žive na tlu svojih predaka, a raseljenima da tamo nisu dobrodošli, što bi predstavljalo ispunjenje ciljeva Prištine“, ocenio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija čini sve da se situacija na Kosovu normalizuje i čvrsto je uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja.

„Međutim, naša predanost dijalogu i konstruktivno zalaganje za iznalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije u ovom trenutku očigledno nije dovoljna za nastavak dijaloga. Kao što sam rekao, mi nemamo partnera za ozbiljan i odgovoran dijalog“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ne sme se dozvoliti da se ova tema „ohladi“ ili da je zamene neki drugi gorući politički problemi sa kojima se međunarodna zajednica suočava, jer pitanje Kosova još uvek nije rešeno, kao što to Priština nastoji da prikaže.

Dačić je rekao da predstavnici Prištine ne samo da su „otvoreno rekli da neće sprovesti dogovoreno, oni su otvoreno zapretili Evropskoj uniji da će, pošto su nezadovoljni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije“.

Dodao je i preteće poruke albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije sa Kosovom, na koje „niko ne reaguje i preko kojih se olako prelazi uz objašnjenje da one nisu ozbiljne“.

Srpski ministar je pomenuo i nedavnu operaciju u okviru borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala specijalne jedinice ROSU.

„Srbija podržava borbu protiv organizovanog kriminala na celoj svojoj teritoriji, ali duge cevi, upotreba prekomerne sile i televizijski spektakl koji su pratili ovu akciju ukazuju na to da je njen cilj bio nešto sasvim drugo. Njen pravi cilj bio je zastrašivanje preostalog srpskog stanovništva, a u tu svrhu korišćeno je više od sedamdeset borbenih vozila. Srbi su tokom akcije brutalno prebijani, dok su Albanci privođeni bez upotrebe bilo kakve prinude“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je upozorio da prema saznjanima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova.

„Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće“, dodao je Dačić.

Dačić je podsetio da je na današnji dan pre 20 godina usvojena Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, i da je pre tačno 20 godina okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije, koje je sprovedeno bez odluke SB UN.

Sednici SB UN o Kosovu prisustvuju i Šef Unmika Zahir Tanin, kao i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari