Šef Unmika o Kosovu pred SB: Situacija krhka, lako može da se pogorša 1Zahir Tanin, šef UNMIK-a Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šef Unmika Zahir Tanin rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine a i na samom Kosovu „krhka“ i da lako može da „sklizne unazad“ ako ne bude prikladnog angažovanja.

„Lideri svih strana moraju da se ponašaju odgovorno i situaciju usmere dalje od eskalacije, da dovedu do uslova za nastavak dijaloga“, rekao je Tanin na sednici na kojoj se danas razmatra novi izveštaj o radu misije UN na Kosovu.

Govoreći o hapšenju pripadnika Unmika tokom operacije ROSU 28. maja, Tanin je rekao da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnoh propisa.

„Imunitet osoblja UN od hapšenja nije poštovan. Imovina UN je nepropisno zaplenjena i pretresana uprkos svim relevantnim međunarodnim zakonima i imunitetima“, naveo je šef Unmika.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su iznosile informacije koje „ne odgovaraju stvarnosti“ a na kraju su pripadnika Unmika proglasile personom non grata.

„Doktrina o nepoželjnim osobama se ne primenjuje na osoblje UN“, naveo je Tanin.

On je rekao i da Unmik podržava želju kosovskih vlasti da se bore protiv organizovanog kriminala kao i da je misija UN na Kosovu i dalje fokusirana na ciljeve mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

Savet bezbednosti UN raspravlja danas o izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmik za period od 16. januara do 15. maja 2019. u kojem je Gutereš je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle da izazovu nerede.

Sednici SB UN prisustvuju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kao i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Pokrenuta interna istraga bo privođenju pripadnika Unmnika

Šef Unmika o Kosovu pred SB: Situacija krhka, lako može da se pogorša 2
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Generalni podsekretar Ujedinjenih nacija (UN) za pravna pitanja i pravni savetnik UN Migel de Serpa Soareš izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da je pokrenuta interna istraga kako bi se prikupile informacije o privođenju dvojice pripadnika Unmik na Kosovu.

On je rekao da je Unmik dobio zahtev da se pripadniku te misije Mihailu Krasnoščekovu ukine imunitet, dodavši da se on tereti za sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti. Soareš je dodao da za pripadnika UNMIK Dejana Dimića nisu dobili nalog da mu se ukine imunitet.

On je ponovio da se pripadnicima Unmik može ukinuti imunitet, ali da o delima za koja se terete Ujedinjene nacije moraju biti obaveštene preko svog predstavnika. Soareš je objasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, a ako se to ipak dogodi, moraju odmah biti pušteni i predati misiji UN.

On je rekao da su pripadnici Unmika uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.