Danas saznaje: Vučić i Rama otkazali učešće na skupu u Novom Sadu 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni albanski premijer Edi Rama neće govoriti na sutrašnjem skupu u Novom Sadu.

Kako se tvrdi, do takve promene je došlo „u poslednji čas“.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, planirano je da se umesto Vučića učesnicima takozvanog liderskog foruma obrati premijerka Srbije Ana Brnabić, dok će se premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, čije je učešće takođe ranije najavljivano, uključiti putem video-linka.

Dvodnevna konferencija „Zapadni Balkan, jedan region, jedno tržište – korak prema zajedničkom tržištu EU“ održava se danas i sutra u Novom Sadu.

Organizatori tog skupa su Fond za evropske poslove Vojvodine, fondacija Konrad Adenauer i regionalni Forum mladih lidera.

Prvobitno je bilo predviđeno da Vučić, Rama i Zaev govore sutra na takozvanom liderskom panelu, kao i da se nakon toga obrate novinarima.

Ovaj događaj održava se na godišnjicu uspostavljanja inicijative Mali šengen o ekonomskoj saradnji na Balkanu, čiji prvi sastanak je održan 2019. u Novom Sadu u oktobru, i koja je nedavno promenila ime u Otvoreni Balkan.

Ta inicijativa okuplja Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Od predstavnika srpske i albanske vlasti nismo uspeli da saznamo zbog čega su Vučić i Rama otkazali svoje učešče.

U diplomatskim krugovima se spekuliše da navedena promena može da bude u direktnoj vezi sa aktuelnim tenzijama na Kosovu.

Albanski premijer je, podsetimo, juče posetio Prištinu, gde je uputio jasne kritike na račun zvaničnog Beograda, a podržao Prištinu.

Rama je, između ostalog, rekao da je Kosovo  “potpuno u pravu” po pitanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom i istakao da je rešenje problema u odnosima Kosova i Srbije.

– Na prvom mestu, Srbija mora da prizna ovu nepovratnu realnost nezavisnog Kosova i za žaljenje su vojni pozorišni manevri Srbije na suverenoj granici Kosova. Ti manevri ne štite srpske građane na severu Kosova, kako je tvrdilo rukovodstvo zvaničnog Beograda ili duhovi poražene ratne vojske pre 20 godina, koji kao da su izašli iz groba tvrdeći da štite integritet i bezbednost Srba“,  rekao je Rama, što je predstavljalo aluziju na prelet “migova” srpske vojske iznad Jarinja proteklog vikenda.

 

 

 

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Danas saznaje: Vučić i Rama otkazali učešće na skupu u Novom Sadu”

  1. Vučićeva politika kao Skadar na Bojani??? Noću zida – danom ruši! Aferim. Tako se zahebava narod!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.