Darko Kocjan: Nedostaje povezivanje sa biračima 1

“U predizbornim spotovima predsedničkih kandidata nema odlučnosti niti komunikacije sa narodom kome se obraćaju, zato smatram da su potpuno beživotni”.

Ovo je ocenio za Danas marketinški stručnjak Darko Kocjan nakon analize predizbornih spotova Aleksandra Vučića, Vuka Jeremića i Saše Jankovića.

Kocjan smatra da se spotovi pomenutih kandidata svode na pet stvari: ruganje, podsmevanje, samohvaljenje, podilaženje i nabrajanje, kao i da su prepuni politike po formi bez prave priče u kojoj bi potencijalni glasači mogli da se prepoznaju.

– Fali mi konkretan predlog za rešenje nekog problema, pa makar spot bio i duži, jer mi se čini da kandidati za predsednika zaobilaze suštinu. Znam da je ljudima koji rade kampanje teško jer su pod pritiskom da budu što originalniji, ali beskonačno dugačka nabrajanja sigurno nisu rešenje – kaže Kocjan.

On tvrdi da iz spotova izostaje onaj najbitniji koncept za takvu vrstu propagande, koji bi mogao da se opiše rečenicom „tvoj problem je i moj problem – hajde da ga rešimo zajedno“, jer se takvim pristupom ostvaruje svrha kampanje, to jest „životno povezivanje“ sa sigurnim ili potencijalnim biračima.

Javnost je najbolje upoznata sa spotovima Aleksandra Vučića, čija se radnja dešava u avionu i u pivnici. Spot Saše Jankovića traje nešto više od četiri minuta tokom kojih se brojne javne ličnosti pojavljuju u kadru i uz njegov glas govore ono za šta se Janković i oni zalažu.

Predizborni spotovi Vuka Jeremića su drugačije koncipirani – lansiraju se dnevno i sastoje se od kratkih isečaka, ne duže od minut i po, sa najupečatljivijim porukama sa tribina i konvencija koje je do sada održao u gradovima Srbije. U prvom, pre nekoliko meseci, kada je objavio kandidaturu, nalaze se i dokumentarni kadrovi iz ratova 90-ih. Juče je na Jeremićevom Jutjub kanalu objavljen spot koji odskače od ovih šablona. U njemu Jeremić, koji je posle nedavnog gostovanja premijera Vučića na televiziji Pink istog nekoliko puta na Tviteru pozivao na TV duel, polemiše sa liderom SNS-a oko ekonomskih rezultata i saradnjom sa MMF-om, i obraća mu se sa „gospodine Vučiću“.

Kako nije izvesno da će predsednički kandidat SNS-a imati direktan TV duel sa protivkandidatima, pretpostavka je da će tim Vuka Jeremića nastaviti sa suočavanjem dva kandidata služeći se montažom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari