Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravio jučerašnji događaj u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole u Vukovaru 1DSHV, foto: Natalija Jakovljević

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravio je jučerašnji događaj srpske zajednice u Hrvatskoj, blagoslov obnovljene crkve svetog Nikole i Srpskog doma u Vukovaru, što je učinio patrijarh sestrinske Srpske pravoslavne crkve i mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

„Ove događaje razumevamo kao krunu brojnih uključivih politika koje Vlada Hrvatske kreira i sprovodi spram pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj. Sve to direktno demantuje lažnu i neutemeljenu oznaku hrvatske Vlade kao ‘ustaške’“, navode u DSHV-u.

Dodaju da je ponovna poseta poglavara SPC-a Porfirija Hrvatskoj, kao i razlozi njegovog dolaska, probudila nadu među Hrvatima u Srbiji da on može doprineti tome da i poglavar Katoličke crkve, papa Franjo, poseti Srbiju, te da se druge uključive politike spram Hrvata u Srbiji ostvare.

„Sa stanovitim ponosom ističemo kako uključive politike koje Hrvatska sprovodi u kontinuitetu spram srpske zajednice, osim učestvovanja u procesima donošenja odluka putem instituta zajamčenih mandata za sve nivoe vlasti, podrazumevaju i redovnu i snažnu finansijsku podršku njihovim potrebama – hram Svetog Nikole, koji je razoren tokom agresije na Hrvatsku, obnovljen je najvećim delom sredstvima koje je osigurala Vlada Hrvatske“, podsećaju u ovoj stranci.

S istim ponosom navode i da je po obrascu finansiranja koji uključuje potrebe hrvatske zajednice, tadašnji predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, na inicijativu DSHV-a i Hrvatskog nacionalnog veća, odobrio pozamašna finansijska sredstva za kupovinu dela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a sredstvima Vlade Vojvodine i Grada Novog Sada isti se uspešno obnavlja.

„U isto vreme, Vlada Srbije u iznosu od milion evra pomaže obnovu Srpskog doma u Vukovaru, koji je ranije kupila Vlada Hrvatske za potrebe Srba u Istočnoj Slavoniji. Grad Novi Sad je sa 5 miliona dinara nekoliko godina kasnije podržao završetak obnove. U tom kontekstu, napominjemo da se i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici sprovodi po modelu finansiranja iz matične države, što sve zlurade i zlonamerne komentare koje možemo čuti u javnosti snažno i nedvosmisleno dekonstruiše“, navode.

Jučerašnji događaj u Vukovaru, ponovo u DSHV-u budi očekivanja da bi i Hrvati u Srbiji trebali institucionalno i kroz uključive politike dosegnuti isti nivo integracije i beneficija.

„To znači da – kao i Srbi u Vukovaru, Vukovarsko-srijemskoj županiji i drugim županijama te u Vladi Hrvatske – budu deo vlasti, da učestvuju u procesima donošenja odluka, da budu pitani za potrebe, da im se državne politike ne mešaju u identitetski prostor s otkidanjem Bunjevaca, da prestanu biti objekti negativnih označavanja, da se nakon 10 godina napokon počne sa zapošljavanjem u javnom sektoru“, smatraju u DSHV-u.

Dodaju da je drugim rečima, neophodno uspostaviti politike integracije Hrvata u srpsko društvo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari