Desnica održala jednočasovni protest ispred zgrade Vlade, najavili pravne korake protiv Vučića 1Vojin Radovanović

Okupljene pristalice i lideri desne opozicije zatražili su danas na skupu ispred Vlade Srbije ostavku predsednika Aleksandra Vučića zbog prihvatanja evropskog plana za Kosovo, skandirajući „izdaja, izdaja“ i „ostavka, ostavka“. Posle nepunih sat vremena protest je završen, saobraćaj u Nemanjinoj je pušten, a organizatori iz Dveri, Zavetnika, POKS i Novog DSS najavili su krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije i obraćanje Ustavnom sudu, traže opoziv ili ostavku.

Nikola Dragićević, poslanik Zavetnika, u obraćanju je rekao da su se okupili simbolično u ovo vreme i ovaj datum, da bi ponovili da je „NATO ponovo pred našim vratima“, ne avionima, već u odelima i kravatama, i da ono što su započeli bombama žele da završe francusko-nemačkim predlogom.

Ispred Vlade Srbije su jer ministri nemaju mandat, kao ni predsednik, da pregovaraju o „izdaji Kosova i Metohije“. Zatražili su ostavku predsednika Vučića, nove izbore na kojima će SNS kandidovati predaju Kosova.

„Pa neka na svoju listu stave i Vesnu Pešić, i Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića“, rekao je poslanik Zavetnika, dodavši da se ovakvi skupovi organizuju širom Srbije.

Poslanik i predsednik POKS-a Vojislav Mihailović naveo je da se sećaju bombardovanja Srbije i Beograda, te dodao da je on u to vreme bio predsednik gradske Skupštine.

„Danas nemamo bombe, ali imamo nastavak iste politike. Hil je učestvovao u pripremama i u Rambujeu kada su već odlučili da će bombardovati našu zemlju“, rekao je on.

To što su naprednjaci i u vreme bombardovanja bili na vlasti, tada kao radikali, uz SPS, i to što danas žele da rešavaju pitanje KiM, Mihailović je prokomentarisao narodnom „to je kao da kozi date da čuva kupus“.

Predsednik i poslanik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je da je za ovu jednočasovnu blokadu odgovoran jedino Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je izvor nestabilnosti i da će biti odgovoran i za sve što će se dešavati. Rekao je i da Vučić mora da ode s vlasti, zato što je prihvatanjem evropskog plana pogazio sve žrtve bombardovanja i ratova.

„Najlegetimniji način za odlazak s vlasti su izbori“, poručio je.

Boško Obradović, predsednik i poslanik Dveri, zahvalio se svima koji su došli na blokadu.

Tvrdi da su danas u Srbiji su svi mediji blokirani i da se nigde ne može čuti strana koja je protiv evropskog predloga, dodavši da je debata blokirana i u skupštini.

Blokirano je i Tužilaštvo jer ne sme da pokrene krivični postupak protiv Aleksandra Vučića zbog postupaka oko Kosova, naveo je Obradović i osvrnuo se na kampanju koja se vodi protiv lidera „državotvorne koalicije“.

Kampanja je tu jer su za celovitost Srbije, rekao je Obradović i poručio da ako je blokirana Srbija oni će blokirati saobraćaj kako bi poručili da „izdaja neće proći“.

„Pratite preko medija kako francuski narod reaguje na postupke nenarodne vlasti. Mi ne želimo takve slike, ali nismo manje odlučni da se borimo nego što je to francuski narod“, poručio Obradović i upitao vlast kako ih nije sramota svih heroja i žrtava koji su život dali da bi KiM bilo delo Srbije.

Na njegove reči da je evropski predlog kapitulacija okupljeni su uzvikivali“ Izdaja, izdaja“.

Naredne nedelje predaće krivičnu prijavu protiv Vučića zbog, kako je rečeno, kršenja ustavnog poretka, a obratiće se i Ustavnom sudu, da vide „da li je živ“, najavio Obradović, a najavio je i dalje akcije i blokade ako ne dođe do opoziva usmenog prihvatanja evropskog predloga i reagovanja tužilaštva i Ustavnog suda.

„Ako ne dođe do opoziva, jedino rešenje je ostavka predsednika i Vlade Republike Srbije. Ostavka i kao što smo poručili u svim opštinama i gradovima u Srbiji – vanredni izbori“, poručio je predsednik Dveri, a okupljeni su uzvikivali „ostavka“.

Simbolika početka skupa u 12.44

Građani, poslanici i aktivisti „državotvorne opozicije“, počeli su da se okupljaju danas ispred Vlade Srbije dvadesetak minuta pre planirane blokade Nemanjine i Takovske ulice kao znak protivljenja prihvatanja evropskog plana za Kosovo.

Oni su blokirali i saobraćaj, a blokada koja je simbolično trebalo da počne u 12 časova i 44 minuta, što je i broj rezolucije Saveta Bezbednosti UN – 1244, trajala je nešto manje od jednog sata.

Za blokadu izabrali su dan početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, dok je prošli skup bio na dan martovskog pogroma.

Slične akcije, odnosno održavanje „blokada“, iz ove četiri parlamentrane stranke su najavljene i širom Srbije, kao okupljanja ispred lokalnih samouprava, odnosno zgrada opština i državnih institucija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari