"Dijalog je klinički mrtav": Surlić smatra da Prištini preti ukidanje vizne liberalizacije 1foto Medija centar

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić rekao je da je dijalog Beograda i Prištine u ovom trenutku klinički mrtav i da Miroslav Lajčak kao posrednik pokušava po ko zna koji put da oživi dijalog sa nekom novom rundom pregovor, prenosi RTS.

Surlić kaže da u ovom trenutku možemo videti da se francusko-nemački predlog i aneks iz Ohrida ne primenjuju.

„Ne primenjuje se čak ni u potpunosti plan o tri tačke za deeskalaciju situacije na severu Kosova. Evropska unija je pretila vrlo strogim sankcijama, međutim, mi vidimo da su se te sankcije zaustavile na vrlo simboličnom nivou prema Prištini i naravno da onda postavljamo pitanje kredibiliteta posrednika, kredibiliteta Evropske unije, rekao je Surlić i nastavlja.

„Dok god ovaj proces traje, postižu se sporazumi, a nema sankcija za jednu ili drugu stranu za neispunjavanje tačaka sporazuma, mi ne možemo govoriti o bilo kakvoj uspešnosti samog procesa“, dodaje on.

Kada je pitanje sankcija najavio francuski predsednik, on je rekao da i Beograd i Priština čekaju nove mere ukoliko ne budu pronašle odgovarajuće rešenje, ako se ne budu ponašale odgovorno, tu se pominje ukidanje vizne liberalizacije.

Surlić kaže da se ponovo pribegava izjednačavanju dve strane, mislim da je to pogrešna politika, moralo bi da se istakne da u ovom trenutku je Priština ta koja ne ispunjava obaveze i da Prištini preti ukidanje vizne liberalizacije koje bi trebalo da počne sledeće godine.

Ukazuje da nije ispunjen suštinski zahtev, to je primena Zajednice srpskih opština.

„Naravno da predstoje vrlo teški uslovi pred Beogradom u ispunjavanju tačaka sporazuma, ali ono oko čega smo se saglasili je svakako da je Zajednica srpskih opština, normalan život Srba na Kosovu, suštinska autonomija, nešto što je presudno za njihov opstanak na teritoriji Kosova i sa čim nema nikakve kalkulacije, a za to bi trebalo imati više sluha i poštovanja od najviših evropskih adresa uključujući Makrona“, zaključio je Surlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari