Direktor borda za električnu energiju: Sporazum sa Srbijom uštedeće Kosovu više od 100 miliona evra troškova 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Direktor borda Кosovskog operatera prenosnog sistema električne energije Jeton Mehmeti izjavio je da će sporazum sa Srbijom uštedeti Kosovu više 100 miliona evra troškova predviđenih za drugu polovinu 2022. godine, preneo je danas Kossev pisanje Kohe.

Kosovo i Srbija su u utorak u Briselu odobrile mapu puta za sprovođenje energetskih sporazuma na severu Kosova. Dogovor je postignut 2013. godine, ali nije sproveden. Reč je o energiji koju Srbi troše na severu i ne plaćaju.

Prema Mehmetijevim rečima, samo ove godine do aprila trošak utrošene i neplaćene energije u četiri severne opštine iznosio je 25 miliona evra.

On je rekao da postoji rizik od daljeg poskupljenja energenata i da to ne omogućava pogodnost plaćanja struje građanima na severu sledeće zime.

Skoro 120 miliona evra potrošeno je od 2012. na energiju koju su potrošili građani četiri opštine na severu sa srpskom većinom. Izvršna vlast je izrazila nadu da će u roku od godinu dana početi prikupljanje sredstava, nakon postizanja sporazuma između Kosova i Srbije o primeni energetskog sporazuma koji je potpisan 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari