Đelić: Za Srbiju bi bilo tragično da istinska opozicija bojkotuje izbore 1Foto: Medija centar

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i ministar Božidar Đelić izjavio je da bi za Srbiju bilo tragično da zbog atmosfere u medijima i u društvu istinska opozicija bojkotuje izbore i da centralna zemlja Balkana dobije krnje institucije.

„Još nije kasno za dogovor. On bi pre svega bio dobar za državu, jer je interes gradjana iznad bilo koje partije, iznad bilo kog pojedinca“, rekao je Đelić za nedeljno izdanje lista Blic upitan za mišljenje o delovanju opozicije i protestima u Srbiji.

Poredeći rad vlada u kojima je bio i aktuelnu vlast, Đelić je ukazao na poslednji izveštaj Evropske komisije u kome su navedeni ozbiljni problemi u domenu slobode medija i funkcionisanju intitucija, a ocenio je da su pohvalni stabilizacija ekonomije i jačanja privrednog rasta.

On je dodao da nema nameru da se vrati u srpsku politiku ida se trudi da ne prati političke prilike u Srbiji, ali da mu to ne uspeva i da je glavni utisak „ogroman stepen posve nepotrebne agresije“.

„Vlast tu uvek ima neuporedivo veću odgovornost od opozicije“, rekao je Đelić.

Đelić koji je izvršni direktor investicione banke Lazard, rekao je da je prisustvovao govoru francuskog predsednika Emanuela Makrona na Kalemeganu kao jedan od donatora obnove Spomenika zahvalnosti Francuskoj, ali i kao neko koga „bar francuska strana vidi kao sponu izmedju dve zemlje“.

Ocenivši da je poseta Makrona Beogradu bila od velikog značaja, Đelić je rekao da francuski predsednik odlaskom nemačke kancelarke Angele Merkel iz politike preuzima vodeću ulogu u Evropi, koju će, kako je dodao, sigurno držati sledećih nekoliko godina.

„Reči francuskog predsednika obavezuju, ali budimo realni, poseta nije promenila francusku politiku prema Kosovu ili prema proširenju Evropske unije. Tople reči i ruka na srcu nisu, bar za sada, istopile hladnu realpolitiku, ali svakako predstavljaju ohrabrenje“, kazao je Đelić.

Prema njegovim rečima dobro je da se francuski predsednik bolje upoznao sa Srbijom, jer će to biti od obostrane koristi u budućnosti, a kako je dodao, pošto će se kompanija Fijat verovatno spojiti s francuskim kompanijama Renoom ili Pežoom, i Folksvagen neće doći u Srbiju, od prvoklasnog je značaja za zemlju da se sa Francuzima dogovori da se sačuvaju proizvodni pogoni u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari