Marko Bastaćfoto Antonio Ahel/ATAImage

Da li će Stari grad imati novu vlast, pitanje je na koje stanovnici ove opštine još uvek ne dobijaju odgovor, ali nosilac trećeplasirane liste Marko Bastać smatra da ne treba žuriti, dok „ne bude zrelo“.

Rekao je da kolege iz „Biramo Stari grad“ i drugih opozicionih lista neće dobiti odgovor u ponedeljak, kako su tražili, jer je „neozbiljno postavljati ulitmatume“.

„U ponedeljak neće dobiti odgovor. Prvo, nije korektno postavljati bilo kakve ultimatume, bilo kakve rokove. Prijateljski razgovaramo. Prijateljski smo imali prvi sastanak. Prijateljski je bio i ovaj drugi sastanak. Uopšte nema potrebe za bilo kakvim ultimatumima i rokovima kad možemo da radimo na rešenju“, rekao je Marko Bastać u emIsiji Studio Live.

Na pitanje da li bi bilo korektno da predstavnicima opozicije kaže kada će imati odgovor, rekao je da ne može to da garantuje, ali da će svakako dobiti dopunu predloga.

Upitan na koliko je strana taj dokument, odgovara jedna i po.

Na pitanje koliko mu je dana potrebno da razmisli o jednoj i po strani, kaže da nije stvar u razmišljanju o jednoj i po strani.

„Ovde treba pričati o tri tačke… Dakle, rekao sam im na sastanku, nije rok, ni subota, ni ponedeljak. Neki dan u toku naredne nedelje će dobiti odgovor“, dodao je.

„Prijateljski razgovaramo, nema potrebe za ultimatumima“

Bastać je istakao da članovi „Biram Stari Grad“ prvi put učestvuju u formiranju neke vlasti.

„Prijateljski razgovaramo. Prijateljski smo imali prvi sastanak. Prijateljski je bio i ovaj drugi sastanak. Uopšte nema potrebe za bilo kakvim ultimatumima i rokovima kad možemo da radimo na rešenjima… Ja sam im rekao, ‘slušajte ljudi, ja sad nosim ovo, ovaj dokument, odbornicima, građanima s kojima mi komuniciramo, mi ćemo od sutra već biti na ulici’. Bićemo sa tim dokumentom i peticijom za očuvanje Bajloni pijace… Dakle, pričamo o tri tačke, pričamo o platformi ‘Četiri plus četiri godine’, kako će opština Stari Grad izgledati. Dakle, u te ‘Četiri plus četiri godine’ imamo mnogo problema koji treba rešiti. Te problem svi znamo, ali nisam siguran da svi znaju rešenja“, rekao je on i dodao da ništa tajno u tom dokumentu nema.
Na pitanje zašto nije u žurbi, ponavlja da nije počeo da teče rok.

Upitan da li se možda Starograđanima žuri, ako se ne žuri njemu, Bastać odgovara da se Starograđanima žuri da se reše problemi.

Na pitanje da li Bastać ovako ima vremena da za sebe izabere neku dobru funkciju, on pita šta znači podređivanje višim interesima.

„Da je koalicija Biram borbu ostvarila rezultat kakav su planirali, niko danas ne bi sa ovom pažnjom ovoliko pričao o Starom gradu. Zar ne? Dakle, šest opština u Beogradu, pobeda u Beogradu, ne bi bilo ovoliko pažnje nad Starim gradom“, kaže.

„Ja ću, ako treba, da ih branim od Dragana Đilasa“

Na podsećanje da su građani Starog grada najviše podrške dali koaliciji Biram borbu, pa SNS, pa onda Bastaćevim Čuvarima Starog grada, kao i na pitanje da li su time poslali poruku da žele novu upravu, Bastać pita zašto se žuri.

„Žuri se predstavnicima koalicije Biram Stari grad i Biram borbu zbog izbornog debakla. Ja sam im rekao juče na sastanku, to ću ponoviti sada – ja ću ako treba, da ih branim od Dragana Đilasa, jer ja znam da im Dragan Đilas stoji iznad glave da kaže ‘aha, niste uspeli’“, tvrdi Bastać.

Na podsećanje da su ga predstavnici „Biram borbu“ samo zamolili da im da odgovor o dokumentu na jednoj i po strani, ne da ih brani, Bastać kaže da bi „voleo da se nekada desi situacija da neko od novinara ovako priča u njegovo ime“.

„Nećemo se više juriti po ulici“

„Šta su problemi, znamo. Koja su rešenje? Dakle, nema viših interesa. Nećemo mi sad ni zbog Dragana Đilasa, ni zbog Aleksandra Vučića, ni zbog ovoga, ni zbog onoga da žurimo. Dok nije zrelo. Treća stvar je da će se svi razgovori voditi kroz institucije. Dakle, ovo što je Radomir Lazović sad pričao, što je načeo neku temu da razgovori mogu da se vode i van institucija, nećemo se više juriti po ulici. Kroz institucije, ne na ulici, neće se praviti više nikakvi performansi, niko se neće juriti po ulici“, izjavio je Marko Bastać.

Na pitanje šta znači da se razgovori vode kroz institucije, on kaže da to znači da će razgovarati sa gradskim institucijama.

Upitan da li to znači da će sačekati da se formira beogradska skuptšina, pa da će onda razgovarati o opštini Stari grad, Bastać priča o tome šta će raditi u mandatu.

Na pitanje da li vidi već sebe kao deo neke vladajuće većine, Bastać kaže da je „sve moguće“.

„Moguće je da budemo deo vladajuće većine. Moguće je da ne budemo deo vladajuće većine. Moguće je da se ponove izbori. Sve je moguće. Dao sam tri predloga šta sve može da se dogodi. Možda može i neki četvrti, ali meni sad ne pada na pamet“, rekao je.

Bastać je ocenio da u dokumentu koji su mu kolege iz opozicije dostavile ima dobrih predloga, ali i predloga koji pokazuju da „oni prosto ne razumeju kako funkcioniše opštinska vlast“.

Na konstataciju da ne pokazuje poštovanje prema politici koalicije „Biram borbu“, Bastać kaže da nije rekao da je to nepoštovanje.

„Da ih ne poštujem, ne bih razgovarao sa njima. Imam pravo, valjda, da kažem šta mislim. Meni je samo žao što je Radomir Lazović podpao pod taj neki obrazac Dragana Đilasa u borbama van institucija. Mislim da borbe van institucija nisu dobre. Kao što nije bio dobar ni bojkot 2020. godine, kada smo mi iz pozicije vlasti, zbog bojkota koje je nametnuo Dragan Đilas, izašli iz te iste vlasti. Ja sam siguran da tada da smo učestvovali na tim izborima, da bi ostvarili neki respektabilan rezultat“, izjavio je on.

Upitan da li ih uopšte vidi kao koalicione partnere, Bastać kaže da „Čuvari Starog grada“ razgovaraju sa predstavnicima liste „Biram Stari grad“, da će se videti i treći put i da ne može da kaže šta će biti dalje, jer to zavisi od narednog sastanka.

Kaže da nije imao razgovore sa predstavnicima Srpske napredne stranke.

„Bilo je preko nekih posrednika slanja nekih poruka, pitanja i ostalih stvari. Pitanja da li je moguć bilo kakav razgovor. Ja sam rekao ono što ponavljam i juče i danas, i ovo što ide na ovom kajronu vašem, da sam vešto izbegao da odgovorim na pitanja. Vrlo jasno sam rekao, razgovaraćemo sa svima. Pregovaraćemo samo sa onima koji prihvate apsolutno ceo program građana Starog grada“, objasnio je on.

Tvrdeći da daje vrlo jasan i precizan odgovor, Bastać nije hteo da odgovori na konkretno pitanje da li će razgovarati sa Srpskom naprednom strankom.

„Mene zanima kako bi komunikacija sa Srpskom napadom strankom izgledala, imajući u vidu sve što su tokom jednog perioda o Vama govorili, od samog Aleksandra Vučića, pa onda i drugih predstavnika te stranke? Do toga da ste kriminalac kakav ste ne viđa, da imate privatan podrum u kojem mučite ljude“, pitala ga je voditeljka.

Bastać je odgovorio da to nije pitanje za njega.

„Gledajte, ja ne mogu da pričam unapred. Ja ne znam da li će doći do tog sastanka. Možda hoće, možda neće. To, da li je njima to problem da razgovaraju sa mnom? Hajde o tome da razgovaramo kada i ako bude usledio zvaničan poziv?Ponoviću isti odgovor koji sam dao i malopre. Moji odgovori su vrlo jasni. Hajde da ne pričamo napred. Rekao sam šta imam. Kada i ako bude došlo do tog razgovora, razgovaraćemo i mi na tu temu. Ja ću vam biti dostupan. Kad god sam vam potreban, eto, mene nije bilo u medijima poslednje četiri godine, vrlo rado ću vam odgovoriti na sva pitanja“, rekao je on.

Bastać podseća da je 2020. i nakon bojkota izašao iz poltike, i da je ta pauza bila dobra jer „popravlja se dioptrija, popravlja se vid i bolje donose odluke u nekom narednom periodu“.

Iz svih priča koje su plasirane o njemu nisu proizašli nikavi sudski procesi, dodao je.

Upitan da li je spreman da pređe preko svih tih optužbi, Bastać kaže da je platorma „Četiri plus četiri godine“ ozbiljna stvar.

„Mi ćemo izbeći više interese. Na Starom gradu se neće rešiti sudbina ulaska Srbije u EU. Neće se rešiti ni američki izbori. Ali to, da li ćemo skrenuti sa Brankovog mosta levo po Pop Lukinu, da li ćemo zaustaviti prekidanje istorijskog kruga Dvojke, da li ćemo sačuvati Bajloni pijacu, da li ćemo rešiti problem parkinga, da li ćemo ponovo urediti fasade na Starom gradu“, rekao je Bastać.

Da li će Bajloni da brani sa SNS?
Upitan da li će sačuvati Bajloni pijacu sa Srpskom naprednom strankom nije odgovori.

„Ja razumem, ovaj grad se gradi. Ali, gradi se za turiste. Istoriski centar grada se premešta u Beograd na vodi. A neko kao da je povukao liniju ispod Brankovog mosta, gde je granica Starog grada i Savskog venca, i istorijski centar grada se više ne održava“, rekao je.

Upitan ko je povukao tu liniju, odgovara – gradske vlasti.

„I kolega Lazović zna da će morati razgovora s Aleksandrom Šapićem ako on bude izabran za gradonačelnika. Moraće svakako da razgovara sa njim, jer drugačije se neće rešiti ovi problemi“, kazao je.

Da li će razgovarati sa njim, iako je SNS za njega govorila da je kriminalac, odgovara da je obaveza liste „Čuvari Starog grada“ da realizuje ovja program.

„Uopšte me ne zanimaju viši interesi“, kazao je.

Da li mu je bitna samo realizacija, bez obzira na to ko su koalicioni partneri, Bastać odgovara da na njega ne može da „vrši pritisak ni Aleksandar Vučić, ni Dragan Đilas“.

Đilasa od juče ubacuje u ceo diskurs, tvrdi on, jer se „pravi politički duopol“.

„Postoji i treći put, sve lokalne liste kojima su građani dali poverenje novim izborima su treća opcija“, rekao je.

Na konstataciju da nikakve kritike ne iznosi na račun vladajuće strane, ali brojne na račun opozicije, Bastać tvrdi da podjednako priča i o Aleksandru Vučiću, i o Draganu Đilasu.

„Toliko pričam i o problemima koji su posledica gradske vlasti. Neko je savetovao gradsku vlast da to radi na taj i taj način. Ne znam ko. Kritikujem podjednako jedne i druge“, tvrdi on.

Upitan šta danas misli o akciji koji je svojevremeno sproveo „Ili si Zarić, ili si Vesić“, po pitanju rušenja Starog savskog mosta, Bastać kaže da misli sve isto.

„Greška je napravljena u načinu borbe. On je bio pogrešan, borba na ulice ništa neće promeniti. Kroz institucije ćemo se boriti“, rekao je.

Upitan da li će se boriti kod Gorana Vesića, Bastać kaže da želi da Stari savski most ostane na mestu gde jeste.

„Nemam nikakv problem da ponovo izgovorim tu parolu, imam sačuvanu majicu“, kazao je, dodavši da Stari savski most nema veze sa Starim gradom i da neće imati priliku da odlučuje o ovom mostu, jer on povezuje Savski venac i Novi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari