Đilas: Na novim izborima opozicija će pobediti sa još većom razlikom 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će raspisati izbore u Beogradu kad to opozicija bude želela, ali je i upozorio da će na njima opozicione partije još “ubedljivije izgubiti”. Dragan Đilas, predsednik SSP, u izjavi za Nova.rs međutim navodi da na novim izborima, bili oni u decembru ili martu, očekuje još veću razliku u korist opozicije i smenu vlasti u prestonici.

Proglašeni su konačni rezultati izbora u Beogradu, Skupština još nije konstituisana, ali je već sada gotovo izvesno da će biti ponovljeni izbori u glavnom gradu. Da je spreman na novo glasanje u Beogradu, juče je ponovio lider SNS Aleksandar Vučić, čija će stranka sa SPS u gradskoj skupštini imati tesnu većinu. Vučić je izjavio da će izbore u prestonici raspisati kad opozicija to bude poželela.

“Ali trebalo bi da razmisle, jer će izgubiti ubedljivije“, poručio je on.
Upitan da prokomentariše ovu izjavu Vučića, Dragan Đilas ističe da su u Beogradu opozicione stranke osvojile 70.000 glasova više od SNS-a i SPS-a.

“I to uz fantomske-upisane birače, uz kupovinu glasova, uz pritisak na zaposlene, uz medije koji nisu mediji već propagandna glasila režima…. Da imamo prave demokratske izbore vladajuće stranke ne bi osvojile ni trećinu glasova”, kaže Đilas.

On navodi da su to činjenice koje su svima jasne.

“Samo neki to hoće da priznaju, a neki ne. Na novim izborima, bili oni u decembru ili martu, očekujem još veću razliku u korist opozicije i smenu vlasti u Beogradu”, poručuje Đilas.

Podsetimo, prema konačnim rezultatima izbora u Beogradu, koalicija oko SNS osvojila je 48 mandata ili 38,02 odsto glasova, dok je za savez koji je predvodio SPS glasalo 6,99 odsto birača, a u beogradskom parlamentu imaće osam mandata. Srpska stranka Zavetnici osvojila je 3,5 odsto glasova ili četiri mandata, dok je za listu okupljenu oko SSP, DS i NS glasalo 21,32 procenta birača i ona će u Skupštini Beograda imati ukupno 26 mandata. Koalicija NADA dobila je 6,3 odsto glasača i sedam mandata u parlamentu, dok je “Moramo” osvojila 10,81 odsto glasova ili 13 mandata. U beogradsku skupštinu ušao je još Patriotski blok predvođen pokretom Dveri, koji je dobio 3,37 odsto glasova ili četiri mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari