zoran živkovicfoto FoNet Marko Dragoslavić

Bivši premijer Zoran Živković kaže da Srbija, 21. godinu posle ubistva nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, liči na Srbiju 1990-ih prošlog veka, kada su na vlasti bili Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Slobodan Milošević, „sada je više para, ali i više kriminala, laži“.

Dodaje da Đinđić nije ubijen, Srbija bi odavno bila u EU, rešila bi pitanje Kosova. Ističe i da sada opozicija ima ogromnu šansu da promeni vlast.

Na pitanje da li bi to rešenje podrazumevalo da Kosovo ostane unutar Srbije, Živković ocenjuje da to nije realno, već bi to bila podela.

„Masa stvari je urađena za te dve godine koliko je Zoran vodio vladu i za godinu dana koliko sam je ja vodio“, rekao je Živković, nabrajajući koliko je za tri godine porasla prosečna plata, koliko je puteva obnovljeno, koliko je iznosila potrošačka korpa.

„Bez Đinđića, Srbija je ostala bez najvećeg reformatora u modernoj istoriji. Nikad nije imao želju da bude lider, car, već da za svoju zemlju i građane učini sve što može“, dodaje Živković.

Međutim, kaže da su demokratske snage koje su posle Đinđićeve smrti vodile Srbiju polako odustajale od reformi, „pa zato nikada nije donet zakon o lustraciji, da je on primenjen, ovi što danas vode Srbiju ne bi mogli da se kandiduju na izborima, ne što ih ne volimo, već jer su zaslužili da budu tako kažnjeni“.

Smatra i da ono što nije urađeno posle 2000. nije anuliralo ono što je urađeno, ali je to trebalo nastaviti.

Komentarišući današnju političku situaciju, izbornu krađu i raseljavanje birača, Živković kaže da „takve bolesne, primitivne, kriminalne radnje normalnom čoveku ne mogu ni u šali da padnu na pamet“.

Dodaje da je izborna krađa – dokaz kriminalnog režima ali i slabosti opozicije.

Zoran Živković: Da je Đinđić živ Kosovo bi bilo podeljeno 1
foto EPA/SRDJAN SUKI EPA/SRĐAN SUKI

Smatra da je za opoziciju ključno da ima bar 20.000 kontrolora, podsećajući da je 1996. tadašnja opozicija imala kontrolore na svakom biračkom mestu, što na izborima 17. decembar nije bio slučaj.

Upitan koliko su važni izborni uslovi, on kaže da će izbori biti raspisani, „postoji saznanje opozicije šta su sve muvali (vlast) i zato mora da postoji strategija ako budu pokušali ponovo“.

„Moraju da budu održani izbori, ali da se opozicija tako organizuje, da ponude takve kandidate i program koji će biti takva inspiracija za ljude da izađu na izbore“, kaže Živković i dodaje da „bojkot neće rešiti ništa“, što spominje opozicija u slučaju da vlast ne primeni preporuke ODIHR i zahteve ProGlasa za poboljšanje izbornih uslova.

Ukazuje i da je njegova preporuka opoziciji da ne idu na ličnost, već na ekipu, posebno na lokalnim izborima.

Podsećajući da je pad Miloševića počeo sa lokala, kaže „naravno da Vučić hoće da zadrži svoju vlast, on bi da bude zapamćen kao spoj Svetog Save, Tita i ne znam koga još“.

„Treba stvoriti uslove da on ode na izborima, i to može da se stvori sad. Opozicija ima ogromnu šansu da promeni vlast“, ističe.

Na pitanje da ovde vlada uverenje da dokle god je izbora, pobeđivaće Vučić, on je rekao da „apsolutno, svako može da bude pobeđen, i Hitler i Milošević, samo treba da se opozicija organizuje na pravi način, neka pogleda uspešnu opoziciju iz 1996“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari