Đorđević: Zašto sam crtao slovo Z 1Mlađan Đorđević, foto: Oslobođenje

“Z” predstavlja taktičke oznake ruskih vojnih formacija tokom akcije u Ukrajini, ali je u međuvremenu preraslo te okvire i postalo simbol borbe protiv neonacizma, za demokratiju, denacifikaciju i istinu. Tako da sam ja crtao to “Z” za decu Donbasa, za pravdu i za pobedu nad nacizmom, za zaštitu ruskog stanovništva u Ukrajini, kaže za Danas Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje.

Đorđević u pisanoj izjavi tako odgovara na pitanje Danasa da li se on vidi na snimku koji je podelio Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, i iznad koga je napisao da je taj snimak dokaz za buduće suđenje.

Snimak je nastao u petak 4. marta uveče, tokom protesta desničarskih organizacija koji je počeo kod spomenika Nikolaju Romanovu u Beogradu, u „znak podrške ruskom narodu“, a završen šetnjom.

„Tokom prekjučerašnjeg skupa podrške Rusiji i Belorusiji na nekoliko mesta u Beogradu pristalice pokreta Oslobođenje i ja smo crtali sada već čuveno “Z” kao jedan od najpoznatijih simbola ruske specijalne operacije u Ukrajini. I to nije tajna, video snimke i fotografije naše akcije kačili smo po društvenim mrežama, na šta su zatim odreagovali mnogobrojni protivnici legitimnog prava Rusije da brani svoj narod u Donbasu od nacističkih napada ukrajinskih benderovaca“, navodi Đorđević.

„Ono što je ipak najzanimljivije, to je da su najglasniji u osudi našeg postupka bili tzv. građanisti, ljudi koji se predstavljaju za nekakve zaštitnike ljudskih prava i sloboda, što je zapravo samo maska za njihovu netrpeljivost i mržnju prema svemu što se ne uklapa u njihove ideološke okvire, svega što ima makar i primesu nacionalnog, srpskog. Tako su mene, na primer, optužili da podržavam nekakvu “agresiju” i “okupatore”, a ko iole nešto zna morao bi da bude svestan da sam uvek pozivao na mirno rešavanje sukoba u Donbasu, ali da je Kijev izabrao da nastavi ubijanje tamošnjih civila. Podsetiću da je tokom prethodnih 8 godina u Donbasu ubijeno preko 14.000 ljudi, 500 dece, te da je izvršen veliki broj zločina od strane ukrajinskih nacionalista, bataljona Azov, Desnog sektora i sličnih“, ističe predsednik Oslobođenja.

Đorđević zaključuje da je slovo Z „simbol nade u slobodu za ljude koje godinama proganjaju, za narod koji je porobljen i živi u atmosferi straha i zastrašivanja, a pod užasnom propagandom“ i poručuje:  „Z za naše i njihovo oslobođenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari