Đukanović: Pretnje, način na koji Srbija rešava probleme 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da su pretnje način da Srbija rešava probleme.

U ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV upitan o pretnjama Srbije i nastojanjima Kosova da ubrza članstvo u NATO rekao je da ne odobrava preteće reči i zna da se na taj način ne rešavaju problemi u međusobnim odnosima.

„Ovo je uvek, kao i sada u rusko-ukrajinskom slučaju, bio samo put komplikacija i stvaranja traume, što bi samo otežavalo povratak na političku arenu i dolazak do rešenja koje uvek može biti samo političko“, kazao je on.

On je rekao da je u slučaju odnosa Kosova i Srbije veoma važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rešenja.

Ocenio je da je Srbija bila platforma za ruske interese na Zapadnom Balkanu i da je doprinela da u regionu Zapadnog Balkana ožive oni koji su bili ruski interesi, što je predstavljalo svojevrsnu platformu za ostvarivanje ruskih interesa u ovom regionu.

„Crna Gora je tokom proteklih godina pokazala da iako je teritorijalno i populacijski mala država, uspela da odbrani svoje vrednosti i da je odbranila svoje pravo na slobodno izabere budućnost“, rekao je on.

Ocenio je da treba znati da su Crna Gora i sve zemlje Zapadnog Balkana osnažene novim intenzitetom i kvalitetom evropskog jedinstva nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, nikada u tako kratkom vremenskom periodu nije došlo do ovakve homogenizacije na evropskom kontinentu i ovakvog opredeljenja u okviru NATO alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari